Wild Fields Whisky to nowa linia whisky wypuszczona przez wytwórnię napojów alkoholowych Toorank Polska z Jasienicy niedaleko Bielska-Białej. Gorzelnia z Jasienicy postanowiła postawić na składniki dostępne w kraju, dlatego na etykiecie znalazł się napis „Single Grain Polish Whisky”, gdyż zacier został uzyskany z polskiego żyta.
Destylacja odbyła się w grudniu 2014 roku przy użyciu kolumn destylacyjnych, w przypadku whisky typu single malt musi zostać użyty alembik. Z tego właśnie powodu zastosowano określenie „Single Grain”, ponieważ to ono spełnia normy tej kategorii alkoholi z punktu widzenia szkockiego prawa.
Wild Fields Original to zestawienie destylatów, które dojrzewały przez ponad 3 lata w beczkach z polskiego dębu o pojemności 225 litrów. Beczki nie były wypalane, a jedynie wypieczone i uszczelnione tatarakiem.
Butelkowanie nastąpiło w maju 2018 roku. Whisky nie była filtrowana na zimno i została zabutelkowana z mocą 44%. Produkt jest wytwarzany w niewielkich partiach. Nazwa „Wild Fields” czyli w języku polskim „dzikie pola” nawiązuje do pól w okolicach destylarni.
Co ciekawe wytwórnia z Jasienicy zwróciła się do eksperta w dziedzinie whisky – Johna McDougalla – który w branży działa od ponad 57 lat. Współpracował z takimi destylarniami jak Ladyburn, Balvenie, Laphroaig, Tormre, czy Springbank. Nadzorował on proces destylacji, dobór beczek oraz sam proces dojrzewania whisky.
Zapach: Słodkie nuty miodu i wanilii okrzaszone akcentami zbóż i ziół.
Smak: Słodki, miodowo - waniliowy. Pojawiają się nuty ziela angielskiego , pieprzu i świeżych ziół.
Finisz: Lekko pieprzny z nutami miodu.