

Whisky islandzka.
Alk. 47%.
Poj. 0,7 l.
Whisky pochodząca z destylarni Eimverk na Islandii. Produkcja została rozpoczęta w 2013 roku. Trunek wytwarzany jest w 100% z jęczmienia pochodzącego z ekologicznych upraw na Islandii słodowanego we własnym zakresie. Ze względu na krótkie i chłodne lata, używany jęczmień ze względu na ubogość w cukier jest wykorzystywany w dwa razy większej ilości niż np w Szkocji. Destylat uzyskany z rodzimego jęczmienia dojrzewa w nowych beczkach z dębu amerykańskiego. Cały proces nie trwa więcej niż kilkanascie miesięcy stąd trunek nie spełnia znamion prawnej definicji whisky.
Zapach: Świeży i słodowy. Wyczuwalne nuty skoszonej trawy, cutrusów, dębu i ziół.
Smak: Mocno dębowo - waniliowy z pojawiającymi się akcentami miodu, pieprzu i siana.
Finisz: Średnio długi z posmakiem słodkich krówek, pieprzu i dębu z nutą wanilii.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów