Kavalan to whisky produkowana na Tajwanie w destylarni King Car, znajdującej się w mieście Yuanshan (prowincja Yilan). Nazwa whisky pochodzi od rdzennych mieszkańców Yilan. Pierwsze wydanie whisky z tej gorzelni ukazało się na rynku w 2008 roku. Od tamtej pory Kavalan zbiera bardzo pochlebne recenzje.
W styczniu 2010 r. jeden z produktów destylarni wywołał ogólnoświatowe poruszenie, pokonując trzy szkockie i jedną angielską whisky w degustacji "w ciemno" zorganizowanej na konkursie w Leith w Szkocji z okazji Burns Night.
Kilka lat później destylarnia została uznana za jedną z najwyżej ocenianych producentów alkoholi podczas World Whiskeys Awards, a w 2021 roku jedna z whisky pochodzących z destylarni została uznana za najlepszą whisky świata na Międzynarodowym Konkursie Win i Spirytusów.
Single Malt Whisky Kavalan Sherry Oak dojrzewa w beczkach po hiszpańskim sherry Oloroso.
Zapach: złożony, orzechowy, suszone owoce, nuty przypraw, marcepanu, wanilii.
Smak: bogaty, oleisty, rodzynki, suszone owoce, przyprawy, z nutą kawy.
Finisz: długi, owocowy.