Jest to podstawowe wydanie whisky Kavalan destylowanej w tajwańskiej gorzelni King Car, zlokalizowanej w mieście Yuanshan, w prowincji Yilan. Nazwa tej whisky pochodzi od rdzennych mieszkańców Yilan. Pierwsza whisky z tego zakładu ukazała się na rynku w 2008 roku. Od tamtej pory Kavalan zbiera bardzo pochlebne recenzje.
Kavalan Single Malt to whisky, której kompozycja powstaje poprzez połączenie destylatów leżakujących w różnych beczkach: po Bourbonie, Sherry oraz innych uprzednio przechowujących różne wina. Do produkcji tego trunku wykorzystuje się krystalicznie czystą źródlaną wodę wypływającą z gór zamieszkałych kiedyś przez plemiona Kavalan.
Zapach: Kwiatowy (głównie nuty storczyków), owoce tropikalne (przeważa mango), miód, gruszka, wanilia, kokos.
Smak: Nuty słodkiego soku z mango zmieszane z rozgrzewającą pikantnością.
Finisz: Oleisty i cytrusowy.