Theme Settings

Mode Layout
Theme color
Choose your colors
Background Color:
Wyczyść

.

Nikka From The Barrel 51,4% 0,5 l - zestaw ze szklankami

Japońska whisky single malt (wyspa Hokkaido).

Alk. 51,4%.

Poj. 0,5 l.

Zestaw ze szklankami

8 Przedmioty
359,00 zł
Brutto
Ilość

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 10,77 zł

Markę stworzył jeden z ojców japońskiej whisky, mężczyzna imieniem Masataka Taketsuru. W 1918 roku postanowił wyruszyć on na wyprawę do Szkocji, w celu poznania tajników produkcji szkockiej whisky. Był on dobrze wykształcony - studiował na kierunku chemia organiczna na uczelni w Glasgow. Później zdobywał doświadczenie w gorzelniach takich jak Longmorn, Hazelburn, jak i Strathspey. Ta ostatnia jednak dziś już nie operuje. W końcu powrócił on do Japonii. Wrócił on z dużą wiedzą i doświadczeniem a także z żoną, Ritą. W ramach ciekawostki można tutaj wspomnieć, że owa para była ze sobą pomimo tego, że związkowi sprzeciwiały się obie rodziny. W 1934 roku Taketsuru założył własną destylarnię na wyspie Hokkaido. Była to jego wymarzona lokacja. Dlaczego? Miała zbliżone do szkockich warunki klimatyczne, takie jak temperatura czy wilgotność powietrza.

W 1952 roku firma należąca do Taketsuru otrzymała nazwę "Nikka". Obecnie pod skrzydłami koncernu znajdują się dwie destylarnie. Ma on także również swoje zasoby w Szkocji, ponieważ jest także właścicielem szkockiej gorzelni Ben Nevis. Nikka to bardzo znana i ceniona nazwa w branży: produkuje jedną z najpopularniejszych japońskich whisky.

Wyjątkowy blend będący kompozycją blisko 100-u różnych whisky: single malt z Miyagikyo i Yoichi oraz grain whisky produkowanej z kukurydzy.
Whisky dojrzewała głównie w beczkach po bourbonie, a także w beczkach sherry butt, świeżych beczkach z amerykańskiego dębu i refill hogshead.
Po zmieszaniu whisky na okres 3-6 miesięcy trafiła do beczek ponownego użycia.
Nikka from the barrel została stworzona aby pokazać bogactwo aromatów i smaków, które daje beczka, w tym celu butelkowana jest też z wyższą mocą 51,4%.

Zapach: Aromaty owocowe i kwiatowe z nutami dymu i torfu. Wyczuwalne rodzynki i winogrona. Pełny aromatów lilii, moreli, goździków i skóry.

Smak: Lekko pikantna, nuty dębu, wanilii i pomarańczy.  Potężny, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami przypraw, dojrzałych brzoskwiń i karmelizowanych jabłek. Wiśnie w czekoladzie.

Finisz:  Długi, złożony i rozgrzewający. Pełen akcenów dojrzałych śliwek i brzoskwiń, dębiny i wanilii. 

- Zwycięzca kategorii „Najlepsza japońska mieszana whisky” podczas „The World Whisky Awards 2007”

Bronze
4534
8 Przedmioty

Arkusz danych

Pojemność
0.5 l

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0