.
Wino Aldegheri Amarone Santambrogio 15.5% 0.75
Włoskie wino czerwone, wytrawne
Alk 15.5%
Poj. 0.75
Wysoko cenione wino produkowane z najlepszych winogron ze wzgórz klasycznego regionu Valpolicella DOC. Po dłuższym suszeniu na powietrzu i fermentacji wino dojrzewa stopniowo,
najpierw w dębowych beczkach, a następnie w mniejszych dębowych beczkach lub „barriques” w podziemnych piwnicach. Odmiany winogron Corvina, Corvinone, Rondinella, inne lokalnie uprawiane odmiany. Wszystkie winnice znajdują się w klasycznym regionie Valpolicella DOC na północny zachód od Werony. Przeciętny wiek winorośli wynosi 20 lat,
a w przypadku niektórych winorośli Corvina do 35 lat. Teren jest pagórkowaty z cienką kamienistą glebą. Vintage (czas i metoda) Po nieco dłuższym dojrzewaniu najlepsze winogrona są zbierane ręcznie na początku października do późniejszego suszenia. Winifikacja Po dokładnym wysuszeniu na powietrzu winogrona są odszypułkowane i bardzo delikatnie wyciskane w pierwszych dniach lutego.
Moszcz winogronowy i wytłoki długo fermentują. Po kilku rundach dekantacji wino jest przenoszone do specjalnych dużych dębowych beczek na około dwa lata.
W nowych beczkach z dębu francuskiego dojrzewanie trwa przez kolejne 12 miesięcy. Wreszcie, wina poddawane są ostatecznemu uszlachetnianiu w butelkach przez sześć do ośmiu miesięcy. Amarone i kuchnia Z mocnym akcentem wiśni i odrobiną lukrecji, jest królem dziczyzny w sosach. Ponadto, ze względu na swój mocny charakter, jest idealnym partnerem
dla dojrzałych serów i pikantnych potraw. Temperatura serwowania: 18-20°C
Specyficzne kody
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Polecane produkty
Oceny naszych
klientów