Cachaça to bardzo popularny w Brazylii destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku trzcinowego (nie melasy), do którego dozwolony jest dodatek cukru w ilości nie większej niż 6g/l . To narodowy trunek Brazylii, który zajmuje pierwsze miejsce na czele wraz z sambą i piłką nożną.
Cachaça to trunek, który pochodzi z kolonialnego okresu Brazylii. Produkcję zaczęto w połowie XVI wieku na plantacjach trzciny cukrowej i na początku była napojem niewolników. Wzrost popularności Cachaça XVII wieku w całej Brazylii, zaczął zagrażać trunkom, które rząd portugalski sprzedawał na terenie tego kraju. Władze wielokrotnie próbowały zdelegalizować produkcję Cachaçy, jednak próby te okazały się nieudolne, więc zdecydowali, że wprowadzą podatek od jej produkcji.
Obecnie w Brazylii jest ponad 3000 producentów tego trunku a konsumpcja sięga 7 litrów na mieszkańca rocznie. Cachaça smakuje podobnie do rumu i tequili, ale ma lekki posmak owocowy i jest bardziej wytrawna i cierpka w smaku.
Otrzymywany sok w wyniku zmiażdżenia trzciny cukrowej poddawany jest 24 godzinnej fermentacji a następnie destylacji. Większość dużych producentów prowadzi masową destylację kolumnową, natomiast wielu lokalnych, małych właścicieli destylarni używa miedzianych alembików. Produkuje się również cachaçę leżakowaną, której okres dojrzewania wynosi minimum jeden rok i przebiega w beczkach dębowych jak i z wielu innych rodzajów lokalnego drewna.