Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich.
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?

Calvados

Calvados to napój alkoholowy otrzymywany z cydru czyli przefermentowanego moszczu jabłkowego (rzadziej z dodatkiem soku gruszkowego) pochodzącego z Dolnej Normandii we Francji. Alkohol o takiej nazwie może zostać wyprodukowany jedynie w Normandii a jego nazwa i pochodzenie objęte są apelacją AOC. W 1942 roku Calvados otrzymał status „Appellation...
Calvados to napój alkoholowy otrzymywany z cydru czyli przefermentowanego moszczu jabłkowego (rzadziej z dodatkiem soku gruszkowego) pochodzącego z Dolnej Normandii we Francji. Alkohol o takiej nazwie może zostać wyprodukowany jedynie w Normandii a jego nazwa i pochodzenie objęte są apelacją AOC. W 1942 roku Calvados otrzymał status „Appellation d'Orgine”.
Proces produkcji Calvadosu zaczyna się już od zbiorów jabłek. Do jego produkcji dopuszczanych jest jedynie 48 odmian jabłek uprawianych w Normandii ( na świecie jest około 7500 odmian jabłek) i nie są to jabłka przeznaczone do zwyczajnego spożycia. Są to owoce małe o niezwykle intensywnym aromacie, zbierane pod koniec sezonu w celu nagromadzenia w nich odpowieniej ilości naturalnych cukrów. Fermentacja wytwarza 5-6% wino (cydr) poczym napój poddawany jest podwójnej destylacji. Następnie Calvados leżakuje przynajmniej dwa lata w dębowych beczkach, trunek rozcieńcza się wodą w celu zredukowania jego mocy do 40-50%. Calvados dojrzewa w dębowych beczkach o pojemności nie większej niż 600 litrów lub beczkach po winie sherry lub porto.
Wyróżniamy następujące rodzaje Calvadosu :
  • AOC Calvados – To jabłka z rejonu Calvados, które poddawane procesowi destylacji ciągłej z użyciem destylatora kolumnowego.

  • AOC Calvados Pays d'Auge –Trunek najwyższej jakości. Jabłka z Pays d'Auge podwójnie destylowane w miedzianym alembiku.

  • AOC Calvados Domfrontais – Trunek z 30% dolewem z gruszek z regionu Domfrontais, który poddawany jest procesowi kolumnowej destylacji ciągłej.

  • Pommeau – To słodkie i harmonijne połączenie 2/3 moszczu jabłkowego i 1/3 calvados leżakujące w beczce. Trunek produkowany przez wieki przez rolników w Normandii.

  • Fermier Calvados – Trunek produkowany tradycyjny, rolny sposób. Cały proces od zbioru jabłek do powstania calvadosu wykonywany jest w gospodarstwie uwzględniając wymogi najwyższej jakości.

Ze względu na wiek, rozróżniamy :
  • Fine – Trunek leżakował przez minimum 2 lata w dębowych beczkach.

  • Reserves, Vieux – Trunek leżakował przez minimum 3 lata w dębowych beczkach. Calvados ma kolor słomiany i jasnego bursztynu, posiada smak świeżych owoców. Może być spożywany jako aperitif, w koktajlach, na czysto lub jako digestif.

  • VO , VSOP, Old Reserve – Trunek leżakował przez minimum 4 lata w dębowych beczkach. Calvados ma kolor żółty z ciemnymi odcieniami bursztynu i złota. Posiada smak cierpkich jabłek, suszonych owoców, które skomponowane są z orzechami i czekoladą.

  • XO, Napoleon, Hors d’age, Age Inconnu, Extra and First Rate – Trunek leżakował przez minimum 6 lata do prawdopodobnie ponad 40 lat w dębowych beczkach. Posiada ciemno-złoty lub brązowy kolor z odcieniami pomarańczowego. Ma łagodny i delikatny smak owoców.



Mniej
Więcej
Wyświetla 1 - 3 z 3 produktów

Filtruj według:

Dostępność
Pojemność
Wiek dojrzewania alkoholu
Zaawansowane
Akceptuję

Strona używa plików cookies