.

Polecane produkty

Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie
245,00 zł

Francuski Calvados

Alk. 40%

Poj. 0,7l

Obecnie brak na stanie
235,00 zł


Calvados.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

Obecnie brak na stanie
139,00 zł

Calvados

Alk. 40%

Poj. 0,7l
Obecnie brak na stanie
225,00 zł


Calvados

Alk. 40%

Poj. 0.7l

Obecnie brak na stanie
135,00 zł

Calvados

Alk. 40%

Poj. 0,7l
Obecnie brak na stanie
199,00 zł

Calvados

Alk. 40%

Poj. 0,7l
Obecnie brak na stanie
245,00 zł

Calvados

Alk. 40%

Poj. 0,7l
Obecnie brak na stanie
159,00 zł

Calvados.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

Obecnie brak na stanie
515,00 zł

Francuski Calvados

Alk. 42%

Poj. 0.7l
Obecnie brak na stanie
1 215,00 zł


Calvados

Alk. 42%

Poj. 0.7l


Opis:

Calvados to napój alkoholowy otrzymywany z cydru czyli przefermentowanego moszczu jabłkowego (rzadziej z dodatkiem soku gruszkowego) pochodzącego z Dolnej Normandii we Francji. Alkohol o takiej nazwie może zostać wyprodukowany jedynie w Normandii a jego nazwa i pochodzenie objęte są apelacją AOC. W 1942 roku Calvados otrzymał status „Appellation d'Orgine”.
Proces produkcji Calvadosu zaczyna się już od zbiorów jabłek. Do jego produkcji dopuszczanych jest jedynie 48 odmian jabłek uprawianych w Normandii ( na świecie jest około 7500 odmian jabłek) i nie są to jabłka przeznaczone do zwyczajnego spożycia. Są to owoce małe o niezwykle intensywnym aromacie, zbierane pod koniec sezonu w celu nagromadzenia w nich odpowieniej ilości naturalnych cukrów. Fermentacja wytwarza 5-6% wino (cydr) poczym napój poddawany jest podwójnej destylacji. Następnie Calvados leżakuje przynajmniej dwa lata w dębowych beczkach, trunek rozcieńcza się wodą w celu zredukowania jego mocy do 40-50%. Calvados dojrzewa w dębowych beczkach o pojemności nie większej niż 600 litrów lub beczkach po winie sherry lub porto.
Wyróżniamy następujące rodzaje Calvadosu :
  • AOC Calvados – To jabłka z rejonu Calvados, które poddawane procesowi destylacji ciągłej z użyciem destylatora kolumnowego.

  • AOC Calvados Pays d'Auge –Trunek najwyższej jakości. Jabłka z Pays d'Auge podwójnie destylowane w miedzianym alembiku.

  • AOC Calvados Domfrontais – Trunek z 30% dodatkiem destylatu gruszkowego z regionu Domfrontais, który poddawany jest procesowi kolumnowej destylacji ciągłej.

  • Pommeau – To słodkie i harmonijne połączenie 2/3 moszczu jabłkowego i 1/3 calvados leżakujące w beczce. Trunek produkowany przez wieki przez rolników w Normandii.

  • Fermier Calvados – Trunek produkowany tradycyjny, rolny sposób. Cały proces od zbioru jabłek do powstania calvadosu wykonywany jest w gospodarstwie uwzględniając wymogi najwyższej jakości.

Ze względu na wiek, rozróżniamy :
  • Fine – Trunek leżakował przez minimum 2 lata w dębowych beczkach.

  • Reserves, Vieux – Trunek leżakował przez minimum 3 lata w dębowych beczkach. Calvados ma kolor słomiany i jasnego bursztynu, posiada smak świeżych owoców. Może być spożywany jako aperitif, w koktajlach, na czysto lub jako digestif.

  • VO , VSOP, Old Reserve – Trunek leżakował przez minimum 4 lata w dębowych beczkach. Calvados ma kolor żółty z ciemnymi odcieniami bursztynu i złota. Posiada smak cierpkich jabłek, suszonych owoców, które skomponowane są z orzechami i czekoladą.

  • XO, Napoleon, Hors d’age, Age Inconnu, Extra and First Rate – Trunek leżakował przez minimum 6 lat do nawet ponad 40 lat w dębowych beczkach. Posiada ciemno-złoty lub brązowy kolor z odcieniami pomarańczowego. Ma łagodny i delikatny smak owoców.



facebook button
Może Cię zainteresuje
0