Theme Settings

Mode Layout
Theme color
Choose your colors
Background Color:
Wyczyść

.

Polecane produkty

99,00 zł


Szkocka whisky single malt z regionu Speyside.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

249,00 zł

10-letnia szkocka whisky typu single malt pochodząca z wyspy Islay.


Alk. 40%.

Poj. 1,0 l.
425,00 zł


17-letnia szkocka whisky single malt z regionu Speyside.

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

159,00 zł


Szkocka whisky single malt z regionu Speyside.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

275,00 zł


Szkocka whisky single malt z regionu Highlands (Forgue).

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

165,00 zł


Szkocka whisky single malt z regionu Speyside (Elgin).

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

349,00 zł

Szkocka whisky single malt z regionu Highlands.

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

309,00 zł


Szkocka whisky single malt pochodząca z regionu Speyside z destylarni w Ballindalloch.

Alk. 60%.

Poj. 1,0 l.

255,00 zł


12-letnia szkocka whisky single malt z regionu Speyside.

Alk. 43%.

Poj. 1,0  l.

240,00 zł

Szkocka whisky single malt.


Alk. 40%.

Poj. 1,0l.
Nowy
369,00 zł

Szkocka whisky single malt z regionu Highlands.

Alk. 46%.

Poj. 0,7 l.

245,00 zł


Szkocka whisky blended malt

Alk. 40%

Poj. 0.7l

Opis:

Whisky szkocka - produkowana jest wyłącznie w Szkocji w 100% ze słodu jęczmiennego (single malt) lub mieszana z whisky wytworzonej z innych zbóż (blended), dojrzewa w używanych lub nowych świeżo wypalanych dębowych beczkach przynajmniej przez okres trzech lat. Najczęściej beczki używane były wcześniej do przechowywania amerykańskich bourbonów. W mniejszej ilości przypadków whisky szkocka poddawana jest okresowi maturacji w beczkach z dębu europejskiego (np po winie sherry lub porto).
Aby whisky mogła się nazywać scotch whisky, muszą być spełnione następujące warunki:
*musi być wyprodukowana z wody i słodowanego jęczmienia (z ewentualnym dodatkiem innych zbóż), z których robi się zacier. Tworzące się cukry dzięki działalności enzymów ze słodu ulegają fermentacji z udziałem drożdży
*jest destylowana w destylarni znajdującej się na terenie Szkocji
*jest leżakowana na terenie Szkocji w dębowych beczkach o objętości nieprzekraczającej 700 litrów przez co najmniej trzy lata
*nie zawiera dodatków z wyjątkiem wody i karmelu prostego jako barwnika
*zawiera co najmniej 40% alkoholu

Szkocja podzielona jest na następujące rejony produkcji whisky:
Lowlands znajduje się na południu Szkocji. Dzięki łagodnym warunkom klimatycznym, destylaty dojrzewają tu szybciej. Są na ogół łagodne, o jasnej barwie i kwiatowo-owocowym aromacie. Znajdują się tu destylarnie takie jak Auchentoshan (gdzie produkuje się potrójnie destylowaną Single Malt Scotch Whisky), Glenkinchie i Bladnoch.

Highlands to największy geograficznie region. W południowej części, które graniczą z nizinami, produkuje się na ogół lekkie whisky z niewielkimi akcentami torfowego dymu (np Loch Lomond, Glengoyne). Whisky z zachodniej części regionu zawierają mniej kwiatowej lekkości (Oban, Talisker). Północna część jest bardziej różnorodna i wyrazista (np.Old Pultney i Highland Park)

Speyside jest dorzeczem rzeki Spey i zarazem podregionem wchodzącym w skład wymienionego wcześniej Highlands. Region tren określany jest jako serce produkcji whisky. Ponad połowa gorzelni w Szkocji znajduje się w tym regionie. Wytwarza się tu m.in. The Macallan i Glenfarclas. Z tego regionu pochodzą również dwie najlepiej sprzedające się Single Malt Whisky na świecie –The Glenlivet i Glenfiddich.

Islay jest wyspą, której prawie 25% powierzchni stanową torfowiska. Whisky z tego regionu charakteryzuje silna torfowość (wynikająca z suszenia słodu w torfowym dymie) oraz morskie nuty zapachowe. Znajdują się tu m.in destylarnie Ardbeg, Bruichladdich, Bunnahabhain, Bowmore, Caol Ila, Lagavulin i Laphroaig.

Campbeltown leży na półwyspie Kintyre. Destylaty z tego rejonu charakteryzują się lekko solankowym posmakiem.
facebook button
Może Cię zainteresuje
0