.

Polecane produkty

205,00 zł

Niemiecki gin

Alk. 38%

Poj. 0.5l

225,00 zł


Angielski gin.

Alk. 46%.

Poj. 0,7 l. 

245,00 zł

Szwajcarski gin

Alk. 40%

Poj. 0,7l
169,00 zł

Szwedzki gin

Alk. 40%

Poj. 0.7l

95,00 zł

Polski gin

Alk. 40%

Poj. 0.7l

155,00 zł

Hiszpański gin

Alk. 40%

Poj. 0.7l

135,00 zł


Angielski gin czterokrotnie destylowany.

Alk. 40 %. 

Poj 0,7 l.

239,00 zł

Japoński gin

Alk. 47%

Poj. 0,7l
145,00 zł

Angielski gin

Alk. 43%

Poj. 1.0l
85,00 zł

Angielski gin

Alk. 37.5%

Poj. 0.7l
169,00 zł

Hiszpański gin

Alk. 40%

Poj. 0.7l

140,00 zł

Gin francuski z Dijon.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

Opis:

Gin – trunek alkoholowy powstały w XVII w na terenie Holandii. Wymyślił go dr Franciscus de la Boë z uniwersytetu w Lejdzie, szukając leku moczopędnego i zapobiegającego kamicy nerkowej.
Alkohol zdobył dużą popularność w Anglii – głównie ze względu na przydział dla żołnierzy walczących w niderlandzkiej wojnie 80-letniej. Jeszcze większą popularność na wyspach trunek zdobył po Rewolucji w Anglii (pod koniec XVII w.) kiedy to na popularne wówczas trunki (głownie francuskie) nałożono niebywale wysokie podatki. Alkohol stał sie do tego stopnia popularną używką, że w 1736 r. wydano Gin Act, który miał ją ograniczyć, a spowodował tylko zejście do podziemia. Powstały setki nielegalnych gorzelni, które sprzedawały gin jako lek - tak jak na samym początku. Było tak do początku XIX w., kiedy małe bimbrownie upadły, a pozostały tylko destylarnie produkujące towar o najwyższej jakości.
Gin podukowany jest na bazie wysokiej jakości czystego alkoholu zbożowego (niekiedy użyty zostaje alkohol wytworzony np z trzciny cukrowej, lub z winogron). Następnie dodaje się wszystkie pachnące składniki i ponownie poddaje się alkohol destylacji. Na koniec rozcieńcza się gin wodą do pożądanej mocy - minimum to 37,5%. Gotowy trunek pachnie głównie jałowcem, ale tzw. botanicals – zawiera dodatkowo wiele aromatycznych ziół i przypraw. Może to być lukrecja, arcydzięgiel, anyż, kolendra, kminek, skórka cytryn, limonek i pomarańczy, kłącza irysa i tataraku, gorzkie migdały. Ilość i rodzaj botanicals, które trzeba dodać i w jakich proporcjach – najczęściej stanowią tajemnicę producenta.
Giny ze względu na jakośc i smak dzielimy na:
  • English Dry London Gin - to najbardziej popularny, wytrawny i mocny z całej gamy. Ma ok 45% zawartości alkoholu. Jego baza to neutralny, rektyfikowany, absolutnie czysty spirytus zbożowy lub trzcinowy. Nazwa nie oznacza miejsca pochodzenia, tylko rodzaj London Gin może powstawać wszędzie, jednak powszechnie i tak uważa się, że tylko brytyjski jest godzien tego miana. Ten rodzaj jest znakomity do drinków, zwłaszcza że zawiera skórki cytrusów, dzięki czemu ma orzeźwiający smak.

  • Plymouth Gin - w porównaniu z poprzednim, ma pełniejszy, czystszy smak, jest lekko owocowy i jeszcze bardziej aromatyczny. Dziś wytwarza go jedyna destylarnia w Plymouth Coates & Co., i to ona ma prawa do używania nazwy. Old Tom Gin jest słodkawy i dziś bardzo rzadko się go produkuje.

  • London Dry – produkowany głównie w Hiszpani, najczęściej mieszany jest z Colą. Powstaje po przedestylowaniu zacieru z żyta, jęczmienia lub kukurydzy zmieszanego z jagodami jałowca i innymi dodatkami zapachowym. Genever – ten powstający w Holandii jest nieco słodkawy i pije się go najczęściej w czystej postaci.

Istnieją również mniej popularne gatunki takie jak:
  • American Dry Gin - przeważnie słabszy od angielskiego odpowiednika - ma około 40%. Jest też mniej aromatyczny, lżejszy o barwie słomkowej.

W naszej ofercie znajdziecie Państwo gin najlepszych światowych producentów tego trunku. Zapraszamy do zapoznania się z poniższą ofertą:
facebook button
Może Cię zainteresuje
0