Gin – trunek alkoholowy powstały w XVII w na terenie Holandii. Wymyślił go dr Franciscus de la Boë z uniwersytetu w Lejdzie, szukając leku moczopędnego i zapobiegającego kamicy nerkowej.
Alkohol zdobył dużą popularność w Anglii – głównie ze względu na przydział dla żołnierzy walczących w niderlandzkiej wojnie 80-letniej. Jeszcze większą popularność na wyspach trunek zdobył po Rewolucji w Anglii (pod koniec XVII w.) kiedy to na popularne wówczas trunki (głownie francuskie) nałożono niebywale wysokie podatki. Alkohol stał sie do tego stopnia popularną używką, że w 1736 r. wydano Gin Act, który miał ją ograniczyć, a spowodował tylko zejście do podziemia. Powstały setki nielegalnych gorzelni, które sprzedawały gin jako lek - tak jak na samym początku. Było tak do początku XIX w., kiedy małe bimbrownie upadły, a pozostały tylko destylarnie produkujące towar o najwyższej jakości.
Gin podukowany jest na bazie wysokiej jakości czystego alkoholu zbożowego (niekiedy użyty zostaje alkohol wytworzony np z trzciny cukrowej, lub z winogron). Następnie dodaje się wszystkie pachnące składniki i ponownie poddaje się alkohol destylacji. Na koniec rozcieńcza się gin wodą do pożądanej mocy - minimum to 37,5%. Gotowy trunek pachnie głównie jałowcem, ale tzw. botanicals – zawiera dodatkowo wiele aromatycznych ziół i przypraw. Może to być lukrecja, arcydzięgiel, anyż, kolendra, kminek, skórka cytryn, limonek i pomarańczy, kłącza irysa i tataraku, gorzkie migdały. Ilość i rodzaj botanicals, które trzeba dodać i w jakich proporcjach – najczęściej stanowią tajemnicę producenta.
Giny ze względu na jakośc i smak dzielimy na:
-
English Dry London Gin - to najbardziej popularny, wytrawny i mocny z całej gamy. Ma ok 45% zawartości alkoholu. Jego baza to neutralny, rektyfikowany, absolutnie czysty spirytus zbożowy lub trzcinowy. Nazwa nie oznacza miejsca pochodzenia, tylko rodzaj London Gin może powstawać wszędzie, jednak powszechnie i tak uważa się, że tylko brytyjski jest godzien tego miana. Ten rodzaj jest znakomity do drinków, zwłaszcza że zawiera skórki cytrusów, dzięki czemu ma orzeźwiający smak.
-
Plymouth Gin - w porównaniu z poprzednim, ma pełniejszy, czystszy smak, jest lekko owocowy i jeszcze bardziej aromatyczny. Dziś wytwarza go jedyna destylarnia w Plymouth Coates & Co., i to ona ma prawa do używania nazwy. Old Tom Gin jest słodkawy i dziś bardzo rzadko się go produkuje.
-
London Dry – produkowany głównie w Hiszpani, najczęściej mieszany jest z Colą. Powstaje po przedestylowaniu zacieru z żyta, jęczmienia lub kukurydzy zmieszanego z jagodami jałowca i innymi dodatkami zapachowym. Genever – ten powstający w Holandii jest nieco słodkawy i pije się go najczęściej w czystej postaci.
Istnieją również mniej popularne gatunki takie jak:
W naszej ofercie znajdziecie Państwo gin najlepszych światowych producentów tego trunku. Zapraszamy do zapoznania się z poniższą ofertą: