Theme Settings

Mode Layout
Theme color
Choose your colors
Background Color:
Wyczyść

.

Polecane produkty

109,00 zł


Rum.

Alk. 34%.

Poj. 0,7 l.

125,00 zł


Rum z Karaibów (Trinidad).

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

185,00 zł


Dominikański rum dojrzewający w Hiszpani

Alk. 40%

Poj. 0.7l

265,00 zł

20-letni rum z Kolumbii.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

185,00 zł

12-letni rum z Kolumbii.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

275,00 zł


Rum z Gujany, 15-letni.

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

155,00 zł


Rum z Dominikany.

Alk. 38%.

Poj. 0,7 l.

165,00 zł

12-letni rum z Nikaragui.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

170,00 zł

Meksykański rum.

Alk 40 %

Poj 0,7

140,00 zł


Meksykański rum.

Alk 40 %

Poj 0,7 

175,00 zł


Rum z Karaibów (Trinidad).

Alk. 40%.

Poj. 1 l.

105,00 zł

Rum / likier kubański

Alk. 32%

Poj. 0.7l

Opis:

Rum – napój spirytusowy o wysokiej zawartości alkoholu (37.5 - 81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej koncentratu tego soku lub melasy.
Rum pochodzi prawdopodobnie z Indii i Chin. Do Europy został przywieziony przez Arabów. W Hiszpanii Maurowie posiadali ogromne plantacje trzciny cukrowej. Krzysztof Kolumb podczas swojej drugiej wyprawy zabrał ze sobą sadzonki trzciny cukrowej. Sadzonki przyjęły się bardzo dobrze w tamtejszym klimacie. W XVII w. w rejonie Morza Karibskiego rozpoczęto bardziej masową produkcję rumu. Tradycja powiada, że to właśnie na wyspie Barbados zaczęto produkować rum. Związane jest to z rozkwitem piractwa. Rosnąca popularność rumu spowodowała że od 1655 r. na okrętach Royal Navy dzienne racje piwa zastąpiono rumem, a w 1740 r. rum zastąpiono grogiem (mieszanina rumu z wodą, najczęściej gorącą w stosunku 1:3). Popularność rumu na Karaibach szybko rozprzestrzeniła się do kolonialnej Ameryki. Duża konsumpcja rumu w Ameryce, a także zapotrzebowanie na cukier w Europie spowodowały, że było potrzeba więcej rąk do pracy na Karaibskich plantacjach trzciny – co z czasem doprowadziło do powstania handlu trójkątnego między Afryką (niewolnicy), Karaibami (trzcina, cukier) i Ameryką (rum). Wraz z rozprzestrzenianiem się upraw trzciny cukrowej na inne terytoria rozszerzyła się produkcja rumu. Destylarnie powstały między innymi na portugalskich wyspach na Atlantyku (np. na Maderze, Wyspach Kanaryjskich ) oraz na Madagaskarze . Najbardziej znane i szlachetne gatunki rumu, dojrzewające w dębowych beczkach, pochodzą jednak z Karaibów
W krajach europejskich podjęto produkcję alkoholu na bazie melasy otrzymywanej z buraków cukrowych, który miał naśladować rum. Wytwórnie w Europie Środkowej przez pewien czas używały nawet nazwy "rum" w stosunku do swoich produktów (np. czeski czy słowcki "Tuziemski Rum", czy też produkowany w Austrii "Stroh"). Po przystąpieniu tych krajów do Unii Europejskiej nazwy te zostały zmienione, gdyż określenie "rum" jest zastrzeżone do produktów wytwarzanych z trzciny cukrowej.

Wyróżniamy następujące rodzaje rumów:
  • Biały - zwany także srebrnym, ma lekki i łagodny smak, bardzo słodki, służy raczej jako podstawa do koktajli.

  • Złoty – zwany także bursztynowym, ma więcej aromatu niż biały rum, a kolor zawdzięcza beczce, w której dojrzewa.

  • Ciemny – zwany także czarnym, ma mocny smak i aromat, jest także stosowany w kuchni.

  • Aromatyzowany – niektórzy producenci wytwarzają rum z dodatkiem smaku i zapachu np. pomarańczy lub kokosa.

  • Overproof – ostry w smaku, o zawartości alkoholu powyżej 40%; zwykle jest to 60%, ale może wynosić nawet 80%.

facebook button
Może Cię zainteresuje
0