.

Obecnie brak na stanie

Ron Zacapa Centenario 23 Solera Gran Reserva 40% 1 l


Rum z Gwatemali.

Alk. 40%.

Poj. 1 l.

0 Przedmiot
335,00 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie


3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 10,05 zł

Zacapa to wysokojakościowy rum klasy premium, który został stworzony w 1976 roku dla uczczenia setnej rocznicy powstania miasta o tej samej nazwie znajdującego się we wschodniej Gwatemali. Od tej pory stopniowo zyskiwał coraz to większe uznanie koneserów na całym świecie, czego dowodem są bardzo wysokie noty sukcesywnie zdobywane w wielu międzynarodowych konkursach.
Zacapa produkowany jest z bardzo gęstego soku z trzciny cukrowej. Fermentacja odbywa się przy użyciu drożdży otrzymywanych z ananasów na południowym wybrzeżu, natomiast sam proces leżakowania ma miejsce w tzw. „domu ponad chmurami” – położonym na wysokości 2300 m. n.p.m. w mieście Quetzaltenango. Rum dojrzewa od 6 do 23 lat kolejno w beczkach z białego dębu amerykańskiego (po whisky), opalanych beczkach dębowych (po sherry), a następnie w beczkach po hiszpańskim winie. W ostatnim etapie produkcji trunek przewożony jest do stolicy Gwatemali, gdzie po zmieszaniu metodą solera, zostaje zabutelkowany, a same butelki są owijane ręcznie tkaną matą z liści palmowych, na wzór pochodzący z okresu Majów.
Efekt końcowy zachwyca intensywnie słodkim aromatem wanilii karmelu i suszonych egzotycznych owoców, z delikatną domieszką opalanego drewna i kakao. W smaku na pierwszym miejscu wyczuwalne są nuty aromatycznych przypraw korzennych takich jak cynamon, gałka muszkatołowa i goździki, a także akcenty mocnej kawy z dodatkiem słodkiego karmelu i podwędzanych śliwek, które stopniowo ustępują subtelnym dymnym niuansom. Całość dopełnia niezwykle głęboka, bursztynowa barwa ze złotymi akcentami.
1223

Arkusz danych

Pojemność
1 l
Wiek dojrzewania alkoholu
19 - 25 lat

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0