.

Polecane produkty

345,00 zł


Armaniak

Alk. 40%

Poj.0.7l

319,00 zł


Armaniak.

Alk. 40%.

Poj. 0,5 l.

175,00 zł

Armaniak

Alk. 40%

Poj. 0.7l
259,00 zł


Armaniak.

Alk. 40%.

Poj. 0,5 l.

275,00 zł

Armaniak.

Alk. 40%

Poj. 0.7l
165,00 zł

Armaniak

Alk. 40%

Poj. 0.7l
Obecnie brak na stanie
179,00 zł

Armaniak

Alk. 40%

Poj. 0.7l
Obecnie brak na stanie
170,00 zł

Armaniak

Alk. 40%

Poj. 0.7l

Opis:

Armagnac – najstarsza francuska i europejska wódka powstająca z winogron. Najstarsze udokumentowane wzmianki o handlu armaniakiem pochodzą z 1461 roku. Nazwa pochodzi od francuskiego regionu Armagnac w Gaskonii, w południowo-zachodniej Francji. Armaniak uprawia się w 3 podregionach (apelacjach): Bas-Armagnac, Ténerèze, oraz Haut-Armagnac, które położone są administracyjnie w departamentach Gers, Landesi Lot i Garonna. Od 2005 niestarzony tzw. biały armaniak (Blanche) posiada własną apelację. Armaniak jest produkowany przez ciągłą destylację białego wina w specjalnym destylatorze i następnie lezakowany jest w dębowych beczkach. Rejon Armagnac zdołał uniknąć zdominowania przez wielkie koncerny, jak się to stało w przypadku koniaku i szampana. Właściciele niewielkich winnic nadal produkują swoje trunki o niepowtarzalnym smaku i wysokiej jakości.
Do produkcji armaniaku oficjalnie dopuszczono 10 szczepów winogron. Cztery z nich uważa się za najważniejsze:
*Ugni Blanc
*Folle Blanche
*Colombard
*Baco Blanc

Proces produkcji - sok z winogron zebranych w październiku fermentuje naturalnie, bez jakichkolwiek dodatków. Powstające wino jest dość kwaśne (co wynika z cech używanych odmian), o stosunkowo słabym aromacie i niskiej zawartości alkoholu. Destylat otrzymuje się w procesie destylacji ciągłej w specjalnym, wykonanym w całości z miedzi alembiku. Został on opatentowany w 1918 roku przez Eduarda Adama i pomimo licznych ulepszeń i modyfikacji, zasada jego działania pozostała niezmieniona. W przeciwieństwie do koniaku wino do produkcji armaniaku destyluje się najczęściej tylko raz, choć przepisy dopuszczają destylację dwukrotną. Termin destylacji ustalany jest odgórnie dla wszystkich producentów i upływa nie później niż 31 marca roku następującego po zbiorach.
Rozróżniamy 3 główne grupy wiekowe:
*VS – trunek starzony minimum 18 miesięcy
*VO, VSOP lub Reserve – trunek starzony minimum 4,5 roku
*Napoleon, Vielle Reserve lub XO – trunek starzony minimum 5,5 roku
Armaniaki rocznikowane – nie wystepują młodsze niż 10 lat

facebook button
Może Cię zainteresuje
0