.

Polecane produkty

115,00 zł


Szkocka whisky typu single malt z regionu Speyside.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

445,00 zł

Szkocka whisky single malt z regionu Speyside

Alk. 46%

Poj. 0,7l
459,00 zł

Szkocka whisky single malt z regionu Highlands (Forgue).

Alk. 46%.

Poj. 0,7l.

209,00 zł


12-letnia szkocka whisky single malt z regionu Speyside z destylarni w Aberlour.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

425,00 zł


17-letnia szkocka whisky single malt z regionu Speyside.

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

309,00 zł


Szkocka whisky single malt z regionu Speyside (Knockando, Morayshire).

Grupa aromatów: Słodowe i wytrawne.

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

169,00 zł


Szkocka whisky single malt z regionu Speyside (Elgin).

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

209,00 zł


10-letnia szkocka whisky single malt z regionu Speyside (Longmorn).

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

240,00 zł

Szkocka whisky single malt.


Alk. 40%.

Poj. 1,0l.
539,00 zł

Szkocka whisky single malt z wyspy Islay (Port Ellen).
Grupa aromatów: Dymne i torfowe.
Alk. 54,2%.
Poj. 0,7 l.  
159,00 zł


Szkocka whisky single malt.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

Opis:

Single malt – whisky słodowa – powstaje z jednego gatunku zboża (jęczmienia) w jednej, konkretnej destylarni. W przeciwieństwie do blended whisky (kupażowanej, jak np. Johnnie Walker ), czyli trunku, w skład którego mogą wchodzić destylaty z różnych zbóż (żyto, kukurydza) oraz z różnych gorzelni. Whisky słodowa powstaje w wyniku podwójnej, czasem potrójnej (w jednym przypadku dwu-i-pół-krotnej) destylacji w miedzianych alembikach. Destyluje się zacier, otrzymany w procesie fermentacji brzeczki, a następnie tzw. surówkę gorzelniczą. Produkt destylacji trafia do beczek, w których dojrzewa zazwyczaj znacznie dłużej niż wymagane przez prawo 3 lata. Najbardziej fascynujący etap w procesie produkcji single maltów to słodowanie jęczmienia. Robią to dzisiaj tylko nieliczne zakłady (ok. 10 w całej Szkocji, w tym Bowmore na Islay).
facebook button
Może Cię zainteresuje

0