Koszyk
(Pusty)
.
Polecane produkty
275,00 zł
425,00 zł
115,00 zł
409,00 zł
209,00 zł
240,00 zł
265,00 zł
199,00 zł
289,00 zł
439,00 zł
175,00 zł
275,00 zł
10-letnia szkocka whisky typu single malt pochodząca z wyspy Islay.
Alk. 40%.
Poj. 1,0 l.
425,00 zł
17-letnia szkocka whisky single malt z regionu Speyside.
Alk. 43%.
Poj. 0,7 l.
115,00 zł
Szkocka whisky typu single malt z regionu Speyside.
Alk. 40%.
Poj. 0,7 l.
209,00 zł
10-letnia szkocka whisky single malt z regionu Speyside (Longmorn).
Alk. 43%.
Poj. 0,7 l.
265,00 zł
Szkocka whisky single malt z regionu Highlands (Forgue).
Alk. 43%.
Poj. 0,7 l.
199,00 zł
Szkocka whisky single malt z regionu Highlands (Banffshire - destylarnia Knockdhu).
Alk. 40%.
Pojemność: 0,7 l.
289,00 zł
Szkocka whisky single malt z wyspy Islay.
Alk. 46%.
Poj. 0,7 l.
439,00 zł
Szkocka whisky single malt z regionu Speyside.
Alk. 43%.
Poj. 0,7l.
175,00 zł
Szkocka whisky single malt z regionu Highlands (Wick).
Grupa aromatów: Owocowe i korzenne.
Alk. 40%.
Poj. 0,7 l.
159,00 zł
Szkocka whisky single malt.
Alk. 40%.
Poj. 0,7 l.
Opis:
Single malt – whisky słodowa – powstaje z jednego gatunku zboża (jęczmienia) w jednej, konkretnej destylarni. W przeciwieństwie do blended whisky (kupażowanej, jak np. Johnnie Walker ), czyli trunku, w skład którego mogą wchodzić destylaty z różnych zbóż (żyto, kukurydza) oraz z różnych gorzelni. Whisky słodowa powstaje w wyniku podwójnej, czasem potrójnej (w jednym przypadku dwu-i-pół-krotnej) destylacji w miedzianych alembikach. Destyluje się zacier, otrzymany w procesie fermentacji brzeczki, a następnie tzw. surówkę gorzelniczą. Produkt destylacji trafia do beczek, w których dojrzewa zazwyczaj znacznie dłużej niż wymagane przez prawo 3 lata. Najbardziej fascynujący etap w procesie produkcji single maltów to słodowanie jęczmienia. Robią to dzisiaj tylko nieliczne zakłady (ok. 10 w całej Szkocji, w tym Bowmore na Islay).