Theme Settings

Mode Layout
Theme color
Choose your colors
Background Color:
Wyczyść

.

Polecane produkty

275,00 zł

10-letnia szkocka whisky typu single malt pochodząca z wyspy Islay.


Alk. 40%.

Poj. 1,0 l.
425,00 zł


17-letnia szkocka whisky single malt z regionu Speyside.

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

115,00 zł


Szkocka whisky typu single malt z regionu Speyside.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

409,00 zł


Szkocka whisky single malt. 

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

209,00 zł


10-letnia szkocka whisky single malt z regionu Speyside (Longmorn).

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

265,00 zł


Szkocka whisky single malt z regionu Highlands (Forgue).

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

199,00 zł


Szkocka whisky single malt z regionu Highlands (Banffshire - destylarnia Knockdhu).

Alk. 40%.

Pojemność: 0,7 l.

289,00 zł


Szkocka whisky single malt z wyspy Islay.

Alk. 46%.

Poj. 0,7 l.

439,00 zł

Szkocka whisky single malt z regionu Speyside.

Alk. 43%.

Poj. 0,7l.

175,00 zł


Szkocka whisky single malt z regionu Highlands (Wick).

Grupa aromatów: Owocowe i korzenne.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

159,00 zł


Szkocka whisky single malt.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

Opis:

Single malt – whisky słodowa – powstaje z jednego gatunku zboża (jęczmienia) w jednej, konkretnej destylarni. W przeciwieństwie do blended whisky (kupażowanej, jak np. Johnnie Walker ), czyli trunku, w skład którego mogą wchodzić destylaty z różnych zbóż (żyto, kukurydza) oraz z różnych gorzelni. Whisky słodowa powstaje w wyniku podwójnej, czasem potrójnej (w jednym przypadku dwu-i-pół-krotnej) destylacji w miedzianych alembikach. Destyluje się zacier, otrzymany w procesie fermentacji brzeczki, a następnie tzw. surówkę gorzelniczą. Produkt destylacji trafia do beczek, w których dojrzewa zazwyczaj znacznie dłużej niż wymagane przez prawo 3 lata. Najbardziej fascynujący etap w procesie produkcji single maltów to słodowanie jęczmienia. Robią to dzisiaj tylko nieliczne zakłady (ok. 10 w całej Szkocji, w tym Bowmore na Islay).
facebook button
Może Cię zainteresuje

0