Whisky zbożowa jest jednak przede wszystkim podstawowym surowcem do zestawiania najpopularniejszego gatunku whisky, a mianowicie whisky mieszanej (blended). Whisky ( blanded whisky) mieszana powstaje przez zmieszanie ze sobą kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu różnych whisky. Im tańsza whisky, tym mniejszy w niej udział procentowy whisky słodowej i tym młodsze destylaty użyte zostały do jej produkcji. W przeciwieństwie do whisky słodowej, trudno szukać na mapie Szkocji destylarni noszących nazwy whisky mieszanych. Tak więc nie ma na mapie Szkocji miejsca, które nazywa się Johnnie Walker czy Haig. Nazwy whisky blanded pochodzą często od nazwisk właścicieli wytwórni. Kupażowanie whisky (blending, mieszanie) stało się sztuką i - mimo że jakoś wyraźnie nie przepadam za blendami - należy oddać mistrzom kupażowania (master blenders) fakt, że właśnie dzięki ich umiejętnościom whisky podbiła świat, a następnie "trafiła pod strzechy", w tym polskie. Zobacz też
single grain whisky.