Theme Settings

Mode Layout
Theme color
Choose your colors
Background Color:
Wyczyść

.

Polecane produkty

175,00 zł

Irlandzka whiskey

Alk. 43%

Poj. 0,7l
125,00 zł

Irlandzka whiskey

Alk. 43%

Poj. 0,7l
140,00 zł

Irlandzka whiskey single malt

Alk. 43%

Poj. 0,7l
135,00 zł

Irlandzka whiskey

Alk. 43%

Poj. 0.7l
195,00 zł

Irlandzka whiskey

Alk. 40%

Poj. 0,7l
189,00 zł



Irlandzka whiskey mieszana finiszowana w beczkach po rumie w zestawie z 2 szklankami.

Alk. 46%.

Poj. 0,7 l.

89,00 zł


Irlandzka whisky mieszana (blended) bez opakowania

Grupa aromatów: Owocowe i korzenne.

Miejsce gorzelni: Cork.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

139,00 zł


Irlandzka whiskey single malt.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

159,00 zł


Irlandzka whiskey.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

225,00 zł


Irlandzka whiskey typu single malt.

Alk. 46%.

Poj. 0,7 l.

149,00 zł


Irlandzka whiskey typu single grain.

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

Opis:

Irlandzka whiskey (irl. uisce beatha) – whiskey wyprodukowana na wyspie Irlandia. Zgodnie z definicją Irish Whiskey Act z 1980 irlandzka whiskey musi być destylowana na terenie Irlandii lub Irlandii Północnej z zacieru zbożowego przefermentowanego z udziałem drożdży i leżakowana tam w drewnianych dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Do destylatu dozwolony jest dodatek wody i karmelu.
Na ogół irlandzka whiskey ma lekki i gładki charakter, z nutami kwiatowymi, suszonych owoców, orzechów, cytrusów. Zwykle destylowana jest trzykrotnie, w alembikach (kubełkowych aparatach destylacyjnych, ang. pot still) lub kolumnach destylacyjnych
W Irlandii alkohol zaczęto destylować prawdopodobnie już w VI wieku. Przez wieki przemysł whiskey znajdował się w centrum życia społecznego i politycznego Irlandii. The Red Book of Ossary z XV–XVI w. dokumentuje produkcję uisce beatha dla celów konsumpcynych. Po rozwiązaniu klasztorów w XVI w. whiskey przestało być napojem tylko dla elit. W 1661 wprowadzono w Irlandii podatek na alkohol i zakaz produkcji bibru, którego jednak Irlandczycy nie przestrzegali. Był to dla nich świetny sposób zagospodarowania nadmiaru jęczmienia, który dodatkowo dawał wysokiej jakości paszę dla bydła. Taki samogon nazywano "poitin"
W XVIII i XIX w. irlandzka whiskey stała się bardzo popularna. W 1779 w Irlandii było aż 1152 destylarni. W 1830 Irlandczyk Aeneas Coffey wymyślił i opatentował nową, efektywniejszą metodę destylacji – destylację ciągłą (kolumnową). Większość destylarni nie korzystała jednak z nowej techniki, pozostając przy tradycyjnej Pot Still Whiskey. Choć pogorszenie się jakości życia i panujący głód ograniczył produkcję whisky, zaraz po nim nastąpił bezprecedensowy wzrost jej produkcji. Był on związany z plagą filoksery atakującej winorośl, co spowodowało kryzys u producentów konkurencyjnego koniaku.
Kolejny kryzys w przemyśle whiskey w Irlandii przyszedł wraz z wybuchem I Wojny Światowej, następnie w USA, największym kraju, do którego eksportowano whiskey, wprowadzono prohibicję, w Irlandii toczyła się wojna o niepodległość, a potem wojna domowa. Dodatkowo przemytnicy alkoholu do USA niszczyli reputację irlandzkiej whiskey, sprzedając trunek bardzo złej jakości. Doprowadziło to do upadku prawie wszystkich ówczesnie działających gorzelni na tyle, że w latach 60. XX w. pozostały jedynie dwie destylarnie na wyspie, jedna w Irlandii, druga po drugiej stronie granicy – w Irlandii Północnej. Były to destylarnie Midleton i Bushmills. Dziś to one wraz z trzecią Coolay założoną w 1987 stanowią najważniejsze destylarnie irlandzkiej whiskey. Od lat 70. XX w. produkcja whiskey w Irlandii rośnie, a eksport między 2002 a 2012 wzrósł o 220%

Sprawdź irlandzką whiskey single malt w naszym sklepie.
facebook button
Może Cię zainteresuje
0