Destylarnia Hinch położona jest na południe od Belfastu, na terenie pięknej posiadłości Killaney. Gorzelnia wzięła swoją nazwę od pobliskiego miasta Ballynahinch, którego nazwę w języku irlandzkim tłumaczy się jako „miasto wyspy”.
Woda używana do tworzenia znakomitych whiskey jest najczystsza w całej Irlandii – pochodzi ze zbiornika Silent Valley. Lokalizacja ma także inne zalety. Znajduje się przy głównej drodze z Belfastu do Gór Mornych, która jest jedną z najczęściej uczęszczanych dróg turystycznych w Irlandii.
Jest to whiskey wykonana w najbardziej pierwotny, charakterystyczny i wyjątkowy sposób dla irlandzkich destylarzy.Single pot still whiskey jest wytwarzana z mieszanki słodu jęczmiennego i niesłodowanego jęczmienia. Destylowana jest trzy razy w miedzianych alembikach. Whiskey tego typu do niedawna były zupełnie nie znane na kontynencie a cała ich produkcja zostawała momentalnie wyprzedana na rynkach irlandzkim i amerykańskim.
Zapach: Wyraźnie ziołowy, lekko trawiasty z nutą cytusowych skórek.
Smak: Kremowy. Słodkie herbatniki, owoce sadownicze i szarlotka. Pojawiają się również akcenty miodu i płatków owsianych.