Historia whiskey Teeling sięga 1782 roku, kiedy to Walter Teeling otworzył swoją małą destylarnię na ulicy Marrowbone w samym centrum Dublina. W 2012 roku, obecne pokolenie rodziny, w osobach Jacka i Stephena Teelingów zarejestrowało firmę Teeling Whiskey Company, a w marcu 2015 roku bracia Teeling otworzyli własną destylarnię, pierwszą od ponad 125 lat w miejscu, które kiedyś uchodziło za centrum światowej whiskey. Pierwsze edycje whiskey Teeling pochodziły z zapasów destylarni Cooley, którą rodzina Teeling zakupiła w 1987 roku. Po jej sprzedaży koncernowi Beam Inc. w 2011 roku, w rękach braci Teeling pozostało bowiem kilkanaście tysięcy beczek z dojrzałą, wiekową whiskey.
Whiskey stworzona w celu ukazania wpływu beczek po wzmacnianym winie sherry na końcowy profil whiskey. Zestawienie destylatów pochodzących z kilku (sześciu) 220 litrowych beczek po sherry Oloroso i Pedro Ximenez. Teeling Brabazon to limitowana Irish whiskey, w skład której wchodzą 10-cio letnie destylaty, spoczywające cały okres dojrzewania w beczkach po sherry Oloroso, wykonanych z hiszpańskiego dębu, 15-sto letnie destylaty, dojrzewające w mniejszych beczkach „hogshead” po sherry Oloroso, wykonanych z amerykańskiego dębu, oraz 14-sto letnie pochodzące z beczek po sherry Pedro Ximenez.
Jest to drugie wydanie z 2018 roku.
Zapach: Suszone owoce i prażony orzech laskowy, marmolada, brzoskwinia, śliwka i palone toffi.
Smak: Bogata słodycz Sherry, czerwone jagody, orzechy i toffi z nutą lukrecji i goździków. Mocno zauważalne rodzynki.
Finisz: Przyprawy, lekkie taniny i nuty dębu.