Historia whiskey Teeling sięga 1782 roku, kiedy to Walter Teeling otworzył swoją małą destylarnię na ulicy Marrowbone w samym centrum Dublina. W 2012 roku, obecne pokolenie rodziny, w osobach Jacka i Stephena Teelingów zarejestrowało firmę Teeling Whiskey Company, a w marcu 2015 roku bracia Teeling otworzyli własną destylarnię, pierwszą od ponad 125 lat w miejscu, które kiedyś uchodziło za centrum światowej whiskey. Pierwsze edycje whiskey Teeling pochodziły z zapasów destylarni Cooley, którą rodzina Teeling zakupiła w 1987 roku. Po jej sprzedaży koncernowi Beam Inc. w 2011 roku, w rękach braci Teeling pozostało bowiem kilkanaście tysięcy beczek z dojrzałą, wiekową whiskey.
Whiskey leżakowała w beczce po Maderze od 2004 roku dzięki czemu nabrała winnych aromatów i wzmocnionego charakteru. Butelkowana z mocą beczki w 2016 roku, niefiltrowana.
Edycja limitowana do 306 butelek.
Zapach: Rodzynki, jęczmień suszony, odrobina liści mięty.
Smak: Owocowy, morela, skórka pomarańczowa i czarna jagoda.
Finisz: Lekko ostry o subtelnej słodyczy czekolady mlecznej.