Ojczyzną rumu są wyspy w rejonie Morza Karaibskiego, a więc archipelag Wielkich i Małych Antyli (Jamajka, Martynika, Porto Rico, Kuba – państwa, dla których obok cukru, jest on najważniejszym towarem eksportowym). Rum wytwarzany na poszczególnych wyspach różni się aromatem i smakiem tak znacznie, jak wina produkowane w różnych częściach Europy. Dokładna receptura otrzymywania rumu jest dobrze strzeżona przez producentów. Jednak podstawowym surowcem poddawanym fermentacji jest półpłynna, lepka melasa pozostała po produkcji cukru z trzciny cukrowej.
Rum Plantation Barbados XO początkowo przechowywany na Karaibach na wyspie Barbados w beczkach po Bourbonie, a następnie transportowany do Charente (dom właściciela Plantation, producent Cognac Pierre Ferrand) gdzie odbywa się drugie dojrzewanie w małych francuskich dębowych beczkach, po najlepszym koniaku "Pierre Ferrand XO Grande Champagne".
Zapach: Delikatny zapach dębu, dyskretne nuty wanilii i kokosa.
Smak: Wyjątkowy - pełen owocow tropikalnych z odrobiną kokosa, karmelu i wanilii.
Finisz: Pełny nut rodzynek i wanilii