Ojczyzną rumu są wyspy w rejonie Morza Karaibskiego, a więc archipelag Wielkich i Małych Antyli (Jamajka, Martynika, Porto Rico, Kuba – państwa, dla których obok cukru, jest on najważniejszym towarem eksportowym). Rum wytwarzany na poszczególnych wyspach różni się aromatem i smakiem tak znacznie, jak wina produkowane w różnych częściach Europy. Dokładna receptura otrzymywania rumu jest dobrze strzeżona przez producentów. Jednak podstawowym surowcem poddawanym fermentacji jest półpłynna, lepka melasa pozostała po produkcji cukru z trzciny cukrowej.
Plantation XO Belize to wyjątkowy rum wytwarzany z trzciny cukrowej, dojrzewający 6-8 lat w beczkch po bourbonie i finiszowany w doskonałej jakości beczkach z drewna po Cognac Pierre Ferrand.
Jego bukiet oferuje niebiańskie nuty kremowego karmelu z kwiatami pieprzu i nutą lilii.
Smak rumu to mocno wyczuwalna alpejskia czekolada i dużo pieczonych jabłek. Struktura garbników jest lekko zaznaczona. Bardzo przyjemna słodycz i miękka konsystencji ujawnia niekończący się, pikantny finał.
Edycja limitowana