.

Dymne whisky tym razem ze Speyside . Opinia autora książki : Droga Whisky Rajmunda Matuszkiewicza

Wpis autorstwa      04 Jan 2024, 00:01    0 Komentarze
Dymne whisky tym razem ze Speyside . Opinia autora książki : Droga Whisky Rajmunda Matuszkiewicza
Często zakłada się, że dymny, torfowy aromat i smak to domena whisky z Islay, a jeśli pojawia się w whisky wytwarzanych gdzie indziej, na przykład w Speyside, to jest to próba przyklejenia się do popularności whisky z Islay i skorzystania z niej dla podniesienia sprzedaży.
Niesłusznie -wg. Rajmunda Matuszkiewicza autora książki Droga Whisky która jest do kupienia na stronie sklepu www: świat-whisky.sklep.pl
Region Speyside, który rozrósł się do monumentalnych rozmiarów (przynajmniej jeśli chodzi o wielkość produkcji whisky i liczbę destylarni) w drugiej połowie XIX wieku, nie posiada znaczących zasobów paliw naturalnych. Nie ma tam kopalni węgla, które - jak kopalnia w Drumlemble w Campbeltown - mogłyby "pociągnąć" cały region. Region rozwinął się gorzelniczo na skalę przemysłową dopiero, gdy zbudowano kolej, a za jej pomocą zapewniono dostawy węgla i koksu. Nie znaczy to, że nie robiono tam whisky wcześniej. Jednak do opalania alembików i do suszenia słodu wykorzysano w dużej mierze torf, w który region obfituje do dziś.
Czy zarzucono torf całkowicie z chwilą, gdy na lokalnych bocznicach kolejowych pojawiły się wagony z węglem i koksem? Chyba nie- pisze Rajmund Matuszkiewicz .

Podziel się tym wpisem :

Odpowiedz

* Imię:
* Email: (Nie opublikowany)
   Strona: (Adres strony zhttp://)
* Komentarz:
Wprowadź kod
facebook button
Może Cię zainteresuje
0