Irishman Company została założona w 1999 roku przez Bernarda i Rosemary Walsh jako firma specjalizująca się w budowaniu oryginalnych, a jednocześnie innowacyjnych, irlandzkich marek alkoholowych. Siedziba firmy mieści się w samym sercu regionu Carlow, będącego głównym obszarem uprawy irlandzkiego jęczmienia.
W ciągu pierwszych 6-ciu lat działalności firma skupiła się na stworzeniu receptury, produkcji i sprzedaży znakomitego, kawowego likieru Hot Irishman. Kolejny produkt - Irishman Cream został stworzony, nie po to aby konkurować z wielkim znanymi już na rynku producentami Irish Cream, ale po to by znaleźć najlepszy, w pełni naturalny przepis produkcji. W 2006 roku nastąpiło rozszerzenie działalności. Firma podpisała długoterminową umowę z Irish Distillers na dostawy, destylację i magazynowanie whiskey. Rok później na rynek trafiły pierwsze butelki whiskey Irishman Founders Reserve. Kolejne lata to nowe edycje m.in. pierwsza od ponad 50-ciu lat trzykrotnie destylowana irlandzka whiskey w wersji cask strength oraz Irishman 12YO. W 2009 roku firma stworzyła butikową markę -Writers Tears, która zwróciła uwagę miłośników whisky na całym świecie..
Marka rośnie w siłę. W 2016 roku, w Carlow miało miejsce otwarcie największej, niezależnej destylarni w Irlandii - Walsh Whiskey Distillery.. Na wyposażeniu destylarni znajdują się trzy tradycyjne alembiki i kolumna destylacyjna, co pozwala na produkcję whisky słodowych, zbożowych a także pot still whiskey. Roczna wydajność gorzelni to ok. 2,5 mln litrów alkoholu.
Edycja limitowana (wyprodukowano 1500 butelek), dojrzewająca w wyselekcjonowanych beczkach po bourbonie i zabutelkowana (w mocy pochodzącej z beczki) bez rozcieńczania wodą o zawartości alkoholu 54.8%.
Nagrody:
- Złoty medal na International Spirits Challenge w Londynie
- Złoty medal na Whisky Masters
- 94,5 punktów od Jima Murraya Whiskey Bible
Zapach: Miękki, bourbon, trochę słodu, imbir.
Smak: Miękki, oleisty, słodko-gorzki. Jabłka, gruszki, brzoskwinie.
Finisz: Długotrwały, bogaty, czekoladowy.