.
Ron Matusalem Clasico 10YO 40% 0,7 l
10-letni rum produkowany na Dominikanie.
Alk. 40%.
Poj. 0,7 l.
Początki tego rumu sięgają roku 1892, kiedy emigranci z Hiszpanii - bracia Benjamin i Eduardo Camp - wraz z przyjacielem Evaristo Alvarezem rozpoczęli produkcję rumu Matusalem w miasteczku Santiago de Cuba, na Kubie. W latach 40 XX wieku produkcja tego trunku tak się rozwinęła, że stanowiła blisko 50% produkowanego na Kubie rumu. W roku 1960 w wyniku Kubańskiej Rewolucji i dojścia do władzy Fidela Castro właściciele firmy Matusalem & Co. zostali zmuszeni do opuszczenia wyspy. Na nowy dom wybrali Republikę Dominikany, gdzie po kilkudziesięciu latach – w roku 2001 – praprawnuk Evarista, Claudio Alvarez Salazar wznowił produkcję tego obrośniętego już legendą rumu. Swoją nazwę Matusalem wywodzi od biblijnego patriarchy Methusalaha, ojca Noego, który żył, jak mówi Stary Testament 969 lat, taki też potencjał starzenia chcieliby uzyskać producenci tegoż alkoholu – nieco pretensjonalne, ale zwycięzców się przecież nie sądzi.
Rum wytwarzany jest ze sfermentowanej melasy, a następnie starzony w beczkach (z francuskiego dębu służących wcześniej do przechowywania whisky i bourbona) metodą „solera” (powszechnie stosowaną przy produkcji sherry).
Butelka – solidna, z postarzającymi ją wytłoczeniami i zamknięta korkiem, co u innych producentów zdarza się coraz rzadziej, a niewątpliwie każdej butelce przydaje klasy. W szklance znajdziemy bursztynowy płyn z jasno czerwonymi refleksami. W nosie nuty maślane, waniliowe, karmelu oraz skórek cytrusów. Ponadto daje się wyczuć aromaty brązowego cukru, toffi i cynamonu wraz z pojawiającym się i zanikającym dębem. W smaku lekko słodkawy, jego karmelowe nuty przywodzą na myśl syrop klonowy i toffi, po chwili pojawiają się skórka banana, kakao, tytoń i pozostałości melasy, a wszystko kończy zdecydowanie wyczuwalny dąb i powodowana przez niego wytrawność. Rum zdecydowanie rekomendowany do koktajli, zbudowane na nim Dark&Stormy, Hurricane lub MuaiThai podbite zostaną przez złożoność nut Matusalema, jeśli chodzi o popijanie go „neat” lub „on the rocks” to smakosze rumu dedykują go raczej na samotne, leniwe i późne wieczory, niż do popijania podczas rautów z przyjaciółmi, określając ten trunek jako wybitnie „mellow”.
Zapach: Wuczuwalna melasa, cukier Damerara, toffi i wanilia.
Smak: Delikatny krem waniliowy, toffi z nutami przypraw.
Finisz: Słodki i kremowy.
Arkusz danych
- Pojemność
- 0.7 l
- Wiek dojrzewania alkoholu
- 8 - 12 lat
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Polecane produkty
Oceny naszych
klientów