Douglas Laing to jeden z czołowych niezależnych pośredników na rynku whisky, blender, firma pod własną marką oferuje też rzadkie okazy single malt whisky. Firma powstała w 1948 roku, założona przez Freda Douglasa Lainga i od trzech pokoleń zajmuje się skupowaniem whisky, zwykle new make lub starzonych kilka lat, a odrzuconych przez dużych blenderów. Zajmują się zatem przechowywaniem whisky we własnych beczkach, często też ich zestawianiem i butelkują je w rozmaitych edycjach. Niedawno aktywa firmy zostały podzielone pomiędzy dwóch braci, więc oferta Laingów będzie się z pewnością rozrastać.
Whisky oferowane przez Douglasa Lainga nie są filtrowane na zimno i butelkowane zwykle z mocą nie mniejszą niż 46%, choć nie jest to ścisła reguła.
Whisky została wyprodukowany przy użyciu tylko whisky słodowych z regionu Highland i były wszystkie leżakowane przez co najmniej 25 lat. Nazwa nawiązuje do wiersza Roberta Burnsa „To a Mouse” i zawiera również wesołą małą myszkę na etykiecie.
Zapach: Pomarańcza, miód, delikatne nuty ziemistej laski wanilii, pieprzny słód i płatki kukurydziane.
Smak: Znowu płatki kukurydziane z mlekiem, obok chleba z masłem, rodzynkami, solą morską i pieprzem.
Finisz: Na finiszu pojawiają się delikatne nuty goździków i czekolady.
Edycja limitowana - powstało jedynie 1600 butelek!!!