Sazerac Rye to symbol Nowego Orleanu. Ta żytnia whiskey powstała na początku XIX wieku, kiedy coraz bardziej popularny stawał się typ lokalu o nazwie saloon. Wkrótce ulice Nowego Orleanu zapełniły się saloonami, w których królował drink typu Toddy. Na Royal Street, jeden z lokali - Sazerac podawał tego drinka z dodatkiem swojej żytniej whiskey oraz Peychaud’s Bitter. Koktajl ten zaczął być rozpoznawalny pod nazwą Sazerac i był pierwszym nazwanym koktajlem w Ameryce! Od żytniej Sazerac Rye wszystko się więc zaczęło.
Zapach: Aromaty goździków, wanilii, anyżu oraz pieprzu.
Smak: Subtelne słodkie nuty przypraw i cytrusów.
Finisz: Potężny, gładki z odrobiną lukrecji.
Nagrody i wyróżnienia:
- Złoty medal w 2018 roku na International Spirits Competition w Los Angeles.
- Srebrny medal w 2018 roku w konkursie North American Bourbon & Whiskey Competition.