Elijah Craig to bourbon pochodzący z destylarni Heaven Hill w Kentucky. Jego nazwa pochodzi od żyjącego w XVIII wieku pastora kościoła baptystów, który uciekł z powodu prześladowań religijnych ze stanu Virginia i osiadł właśnie w Kentucky, gdzie modlił się i produkował bourbon. Uważany jest on za twórcę tego gatunku (raczej mylnie), który także jako jeden z pierwszych wysyłał swe produkty drogą rzeczną do Nowego Orleanu. Ponieważ port wysyłkowy leżał w hrabstwie Bourbon, whiskey tu produkowana też została tak nazwana.
Trunek z destylarni Heaven Hill dojrzewający znacznie dłużej niż większość amerykańskich whiskey. Elijah Craig dojrzewa przez ponad 12 lat w nowych, świeżo wypalanych beczkach z dębu amerykańskiego. Zacier składa się w 75% kukurydzy, 13% żyta i 12% z jęczmienia.
Zapach: Rozgrzewający, słodkawy, waniliowy. Dużo przypraw, pomarańcze, jabłka i cynamon.
Smak: Gładki, złożony, karmelowy, syrop klonowy, dąb.
Finisz: Długotrwały, oleisty i słodki.