Założycielem marki był Don Manuel Quevedo Alemán. Urodził się w Aruca na hiszpańskiej wyspie Gran Canaria. W młodym wieku wyemigrował na Karaiby gdzie poznał i zakochał się w smaku powstających tam rumów. Nabierając tam doświadczenia w zakresie destylowania i produkcji rumów, powrócił w 1936 roku w swoje rodzinne strony, gdzie założył istniejącą do dziś detylarnię o nazwie Aldea.
Rum produkowany jest ze świeżo wyciskanego soku z trzciny cukrowej, uprawianej na Wyspach Kanaryjskich, dojrzewa przez okres 22 lat (1994-2016) w dębowych beczkach.
Rum Aldea Tradicion 1994 jest wynikiem prawie stuletniego doświadczenia w uprawie trzciny cukrowej i tworzenia doskonałych rumów przez gorzelnię Aldea. Elegancki, miękki i harmonijny z wyczuwalnymi słodkimi nutami - zwłaszcza z trzciny cukrowej. Ponadto owocowy i delikatnie pikantny z dębowym zakończeniem.
Edycja limitowana.
Na rynek trafiło jedynie 2993 butelek.