Zacapa to wysokojakościowy rum klasy premium, który został stworzony w 1976 roku dla uczczenia setnej rocznicy powstania miasta o tej samej nazwie znajdującego się we wschodniejGwatemali. Od tej pory stopniowo zyskiwał coraz to większe uznanie koneserów na całym świecie, czego dowodem są bardzo wysokie noty sukcesywnie zdobywane w wielu międzynarodowych konkursach.
Zacapa Edición Negra to rum inspirowany siłami natury Gwatemali i mrocznym ogniem wulkanów.
Produktem wyjściowym jest szczególnie wysokiej jakości trzcina cukrowa, która znajduje idealne warunki klimatyczne w sercu Ameryki Środkowej. Do produkcji rumu wykorzystuje się jedynie tak zwany „Virgin Sugar Cane Honey" czyli najlepszej jakości sok z trzciny cukrowej, bardzo gęsty i oleisty, z tzw pierwszego tłoczenia.
Następnie destylaty dojrzewają od 6 do 23 lat na wysokości 2300 m n.p.m w beczkach po amerykańskim bourbonie, po winie sherry Oloroso, oraz po słodkim Pedro Ximenez.
Czynnikiem wyróżniającym edycję Negra to dodoatkowy proces maturacji - tym razem rum trafia do mocno wypalonych beczek po amerykańskiej whiskey.
Skutkuje to niebywale ciemną barwą trunku i bardziej intensywnie dymnym posmakiem z mocnymi nutami przypraw.
Zapach: Nuty karmelizowanych owoców, śliwek, rodzynek.
Smak: Pełnowartościowy, dobrze zbalansowany, zadymiony. Pojawiają się akcenty czekoladowe i suszone słodkie owoce.
Finisz: Trwały, pełny, oleisty.