Obszar na którym znajduje się destylarnia Bushmills ma bardzo długą tradycję związaną z destylacją. Według jednej z historii, już w 1276 r. wczesny osadnik, zwany Sir Robert Savage of Ards, przed pokonaniem Irlandczyków w bitwie, wzmocnił swoje wojska "potężną kroplą acqua vitae". W 1608 r. Sir Thomasowi Phillipsowi (irlandzkiemu poszukiwaczu przygód) przyznano oficjalną licencję od króla Jakuba I zezwalającą na produkcję whiskey, jednak firma która pierwotnie zbudowała gorzelnię, została założona "dopiero" w 1784 roku co i tak czyni ją jedną z najstarszych na świecie.
Bushmills 21 letnia to wyśmienita irlandzka whiskey, dojrzewająca przez okres 19 lat w beczkach po Oloroso Sherry i Bourbonie, a na dodatkowe 2 lata przelewana jest do beczek po portugalskim winie Madera. Produkowana jest w ograniczonej ilości a każda butelka jest ponumerowana.
Co roku do sprzedaży trafia jedynie 900 skrzynek tego trunku.
Zapach: Słodkie toffi, miód, przyprawione nuty owocowe i ciemna mokka.
Smak: Sporo szuszonych owoców, rodzynki, mango i winogrono z posmakiem płatków zbożowych.
Finisz: Początkowo nuty słodkie i owocowe ustepujące pola akcentom tytoniu fajkowego i mięcie.