Cragganmore to najprawdopodobniej pierwsza szkocka gorzelnia, która swój rozwój zawdzięcza kolei. Destylarnia została założona w 1869 roku przez Johna Smitha (ówczesnego menedżera Glenlivet oraz dzierżawcy Glenfarclas). Budynki zakładu postawiono w pobliżu nowo wybudowanej linii kolejowej Strathspey, niecałe 4 kilometry na zachód od wioski Ballindalloch, kilkaset metrów od brzegu rzeki Spey.
12-letni Cragganmore to typowy przedstawiciel Speyside. Whisky polecana szczególnie początkującym miłośnikom single malt. Trunek dojrzewa w beczkach po bourbonie, a finiszowany jest w beczkach po sherry.
Zapach: Aromatyczny, kwiatowy. Sałatka owocowa, prażone migdały, siano.
Smak: Miód, twarde owoce, kasztany, orzechy włoskie, migdały i jagody.
Finisz: Dobrej długości. Zauważalne nuty papryki i dymu w tle.