W 2018 roku ukazała się na rynku amerykańska Whiskey pod szyldem Boba Dylana : Heavens Door, nawiązująca do jednego z jego utworów „ Knockin’ on Heaven’s Door”.
Ponieważ marka nie jest uzależniona od jakiegokolwiek koncernu i budżetów, gdyż cały projekt finansował Bob Dylan i Marc Bushala, właściciel Bourbona Angel’s Envy, marki którą sprzedał Bacardi za 150 mln $, ważna w tym wszystkim jest jakość a nie roczna sprzedaż.
Każda butelka zaprojektowana została przez autora, a na jej powierzchni nałożone są wykonane w studio piosenkarza żelazne ornamenty.
Bob Dylan we współpracy ze spółką Spirit Investment Partnership założył firmę Heaven's Door Spirits i wprowadził na rynek serię amerykańskich whiskey pod marką Heaven's Door. Bob Dylan zangażował się nie tylko w proces produkcji whiskey, ale również w projektowanie etykiet ze znalezionych na złomiskach w całej Ameryce zużytych przedmiotów. Aktualnie w skład oferty Heaven's Door Spirits wchodzą trzy whiskey. Tennessee Straight Bourbon Whiskey spędziła siedem lat w nowych, świeżo wypalanych dębowych beczkach. Wersja Straight Rye Whiskey przez sześć lat leżakowała w nowych beczkach, a potem poddana została dodatkowej maturacji w tzw. cigar barrels, wykonanych z francuskiego dębu i ukształtowanych na wzór cygara. Double Barrel Whiskey butelkowana jest z mocą - 50%. Spędziła pierwsze sześć lat w beczkach ex-bourbon, by ostatni rok dojrzewać w nowej, świeżo wypalonej beczce z amerykańskiego dębu.
W 2018 roku ukazała się na rynku amerykańska Whiskey pod szyldem Boba Dylana : Heavens Door, nawiązująca do jednego z jego utworów „ Knockin’ on Heaven’s Door”.
Ponieważ marka nie jest uzależniona od jakiegokolwiek koncernu i budżetów, gdyż cały projekt finansował Bob Dylan i Marc Bushala, właściciel Bourbona Angel’s Envy, marki którą sprzedał Bacardi za 150 mln $, ważna w tym wszystkim jest jakość a nie roczna sprzedaż.
Każda butelka zaprojektowana została przez autora, a na jej powierzchni nałożone są wykonane w studio piosenkarza żelazne ornamenty.
Tennessee Bourbon nie dojrzewał jak większość burbonów cztery, lecz siedem lat w beczkach z amerykańskiego dębu. W rezultacie powstał trunek gładki, z nutami wanilii i pieczonego chleba. Na prestiżowych zawodach w San Francisco World Spirits Competition zdobył złoty medal i niespotykane dotychczas 96 punktów w skali 0-100.
Nagrody:
- Big Gold & Bourbon roku na Międzynarodowym Konkursie Spirytusowym Meininger 2021
- ZŁOTY MEDAL w San Francisco World Spirits Competition 2018
- 96 PUNKTÓW w Ultimate Spirits Challenge - American Bourbon 2018
- DOUBLE GOLD na New York World Wine & Spirits Competition 2018
- NAJWYŻSZA REKOMENDACJA F. Paula Paculta, redaktora, F. Paul Pacult's Spirit Journal
Zapach: Drzewo cedrowe, jagody, kakao, prażony jęczmień.
Smak: Przyprawy, wanilia, kukurydza z masłem, ciepłe żyto.
Finisz: Długotrwała wanilia, orzeszki ziemne, gałka muszkatołowa.
Wyjątkowo oryginalny bourbon, w którym każdy element składa się na niepowtarzalne doświadczenia! Jego zwieńczeniem jest niebanalny projekt butelki z etykietą, w której projektowanie włączył się sam Bob Dylan. Artysta kolekcjonując przedmioty ze złomowisk całej Ameryki, wykonał to nawiązujące do steampunk'u dzieło, które każdy miłośnik whiskey można teraz podziwiać na swojej butelce.