Starka jest tradycyjną, wytrawną wódką zbożowa, która była znana w Polsce i na Litwie już od XV wieku.
Tradycyjnie po narodzinach syna zakopywano wódkę w dębowej beczce, a wykopywano ją na wesele tegoż syna.
Mówi się często o niej używając określenia królowa wódek.
Historia tej wódki liczy sobie ponad 500 lat, a pierwotnie powstawała jako wyciąg z soku dębu mieszany z napojem alkoholowym, to drewno dębowe odgrywa w produkcji Starki szczególną rolę.
Producent tworzący 30 letnią Starkę zadbał o wszystkie szczegóły tradycyjnego wytwarzania alkoholi, Starka 30 od lat jest najbardziej rozpoznawalnym na świecie produktem tej marki. W procesie produkcji spirytusu, użyto żyta zwanego "Dańkowskie złote".
Niezwykle długi proces produkcji 30-letniej Starki przyczynił się do powstania istnie królewskiego trunku. Pośpiech w produkcji tej wyjątkowej wódki jest zdecydowanie niewskazany. Szlachetna Starka przejęła z dębowej beczki wszystko to, co najlepsze, tworząc alkohol pity w historii przez wielkich możnowładców, wykwintny, złożony, jakościowy, trunek z klasą.