

Whisky japońska typu blended malt.
Alk. 43%.
Poj. 0,7 l.
Whisky Pure Malt stworzona w hołdzie dla ojca japońskiej whisky i założyciela firmy Nikka - Masataka Taketsuru. Jest to wspaniale zbalansowana kompozycja delikatnie torfowych whisky single malt z destylarni Yoichi i łagodnych, owocowych whisky z Miyagikyo. Butelka miała swoją premierę w Japonii w 2000 roku, ale co kilka lat pojawia się edycja z lekko zmienionymi proporcjami wykorzystanych whisky. Najnowsza, w której zwiększono udział destylatów z Yoichi trafiła na rynek we wrześniu 2020. W procesie dojrzewania użyto beczek po sherry i tzw. remade cask.
Zapach: Śliwki, rodzynki i plasterki zielonych jabłek. Miodowe płatki, czarny pieprz.
Smak: Ziarna kawy, mleczna czekolada, liście tytoniu i suszone owoce. Lekko narastające nuty dymu.
Finisz: Elegancki, dymny ze złotym jęczmieniem i nutą kawy.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Oceny naszych
klientów