

Brandy hiszpańska.
Alk. 40.3%.
Poj. 0,7 l.
Brandy to napój alkoholowy o mocy nie mniejszej niż 36%, do produkcji którego wykorzystuje się głównie destylaty z wina. Tradycyjna brandy nie może być sztucznie aromatyzowana, choć dopuszczalne jest stosowanie w niej karmelu w celu nadania koloru. Jak podaje angielska Wikipedia, powołując się na Oxford English Dictionary, samo określenie „brandy” pochodzi od holenderskiego „brandewijn”, które znaczy mniej więcej „palone wino”.
Najdalej wysunięty na południe narożnik Europy - właśnie tam powstaje brandy Carlos I, wyrabiana rzemieślniczymi metodami ze starannie wyselekcjonowanych, najlepszych odmian winogron. Maturacja destylatu przebiega w starych beczkach po sherry, a destylaty z kolejnych roczników - te młode i te dojrzałe - łączą się ze sobą w oparciu o systemy ciaderas i solera. Carlos I to wspaniała hiszpańska brandy produkowana w destylarni Pedro Domecq, założonej w 1822 roku przez francuskiego arystokratę, który był także oficjalnym dostawcą alkoholi na dwór madrycki. Potomkowie rodziny Domecq prowadzą firmę do obecnych czasów. Produkcję i eksport Brandy Solera Gran Reserva rozpoczęto około 1874 roku, dziś produkt sprzedawany jest w wielu krajach na całym świecie.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów