- Brandy to napój alkoholowy o mocy nie mniejszej niż 36%, do produkcji którego wykorzystuje się głównie destylaty z wina. Tradycyjna brandy nie może być sztucznie aromatyzowana, choć dopuszczalne jest stosowanie w niej karmelu w celu nadania koloru. Jak podaje angielska Wikipedia, powołując się na Oxford English Dictionary, samo określenie „brandy” pochodzi od holenderskiego „brandewijn”, które znaczy mniej więcej „palone wino”.
- Jednym z czołowych twórców Brandy de Jerez jest Sanchez Romate, producent bardzo znanego trunku Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva. Jego historia sięga 1887 roku, kiedy to w firmie Sanchez Romate Hnos, zajmującej się produkcją sherry od 1781 roku, sporządzono pierwszą wysokojakościową brandy, pierwotnie przeznaczoną jedynie na potrzeby rodziny i najbliższych przyjaciół. Szybko okazało się, że trunek zyskał ogromne uznanie szerszego grona miłośników dobrych alkoholi. Aby nie stracić na jakości, postanowiono rozbudować gorzelnię, a dopiero później wprowadzić produkt na rynek.
Edycja NEBULIS charakteryzuje się tym, że po 15 latach przechowywania w dawnych beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximenez, jest dalej przechowywany w wypalonych małych drewnianych beczkach o pojemności 250 l.
„Hnos Nebulis” po łacinie oznacza „z chmur”.
Produkt limitowany do 10 000 butelek.
Zapach: Gładki, lekki dym.
Smak: Intensywny, elegancki, zrównoważony, pikantny, świeży tytoń, dym.
Wykończenie: Długotrwałe.