Brandy to napój alkoholowy o mocy nie mniejszej niż 36% do produkcji którego wykorzystuje się głównie destylaty z wina. Tradycyjna brandy nie może być sztucznie aromatyzowana, choć dopuszczalne jest stosowanie w niej karmelu w celu nadania koloru. Jak podaje angielska Wikipedia powołując się na Oxford English Dictionary samo określenie „brandy” pochodzi od holenderskiego „brandewijn”, które znaczy mniej więcej „palone wino”.
Jednym z czołowych twórców Brandy de Jerez jest Sanchez Romate, producent bardzo znanego trunku Cardenal Mendoza. Jego historia sięga 1887 roku, kiedy to w firmie Sanchez Romate Hnos zajmującej się produkcją sherry od 1781 roku sporządzono pierwszą wysoko-jakościową brandy (pierwotnie przeznaczoną jedynie na potrzeby rodziny i najbliższych przyjaciół). Szybko okazało się, że trunek zyskał ogromne uznanie szerszego grona miłośników dobrych alkoholi. Aby nie stracić na jakości, postanowiono rozbudować gorzelnię, a dopiero później wprowadzić produkt na rynek.
Edycja de Lujo starzona jest w dębowych beczkach po winach sherry Oloroso, oraz Pedro Ximenez przez okres 25 lat!!
Zapach: Intensywny, nuty śliwki, dębu, słodkie nuty rodzynek, sherry.
Smak: Delikatny a zarazem niesamowicie intensywny, nuty rodzynek, śliwki. Po chwili liście tytoniu i orzechy włoskie.
Finisz: Bardzo długi, oleisty. Pojawiają się akcenty marmolady pomarańczowej i wiśni.