Nazwa El Habanero Ron Prohibido oznacza w tłumaczeniu z języka hiszpańskiego "zakazany rum". Chinguirito to specjalny rodzaj rumu, który był znany aż do około 1700 roku. Był to destylat z trzciny cukrowej uprawianej w Meksyku wysyłany do Hiszpanii. Wykorzystywano do ich przechowywania drewniane beczki po hiszpańskim słodkim winie, które - po długiej, morskiej podrózy, miały wpływ na smak i aromat rumu. Powstałe Chinguirito było wysoko cenione przez koneserów na starym kontynencie. Hiszpański edykt królewski bezceremonialnie zakazał importu znanego jako habanero rumu z Meksyku. El Habanero Ron Prohibido z współczesności naśladuje swojego legendarnego przodka.
Do produkcji El Ron Prohibido 22 używana jest tylko najlepsza trzcina cukrowa z regionu Veracruz.
Liczba „22” nie oznacza ilości lat jakie trunek spędził dojrzewając w beczkach, ale liczbę użytych beczek z dębu amerykańskiego.
Proces produkcyjny Solera decyduje o ciemnozłotym kolorze oraz lekkim i miękkim charakterze.
Zapach: Nuty melasy, owoców, wanilii, kakao, karmelu, orzechów włoskich, migdałów, anyżu, kwiatów, cynamonu, goździków, pojawiają się również akcenty dymu, drewna i palonej kawy.
Smak: Brzoskwinie, wanilia, orzechy, kwiaty, goździki, melasa, karmel, migdały, orzechy włoskie, nuty mięty, drewno, tytoń.
Finisz: Długotrwały, owocowo-orzechowy, trzcina cukrowa.