Historia whiskey Teeling sięga 1782 roku, kiedy to Walter Teeling otworzył swoją małą destylarnię na ulicy Marrowbone w samym centrum Dublina. W 2012 roku, obecne pokolenie rodziny, w osobach Jacka i Stephena Teelingów zarejestrowało firmę Teeling Whiskey Company, a w marcu 2015 roku bracia Teeling otworzyli własną destylarnię, pierwszą od ponad 125 lat w miejscu, które kiedyś uchodziło za centrum światowej whiskey. Pierwsze edycje whiskey Teeling pochodziły z zapasów destylarni Cooley, którą rodzina Teeling zakupiła w 1987 roku. Po jej sprzedaży koncernowi Beam Inc. w 2011 roku, w rękach braci Teeling pozostało bowiem kilkanaście tysięcy beczek z dojrzałą, wiekową whiskey.
W porozumieniu z irlandzkim producentem piwa Galway Bay Brewery powstała ta doskonała edycja whiskey Teeling. Trunek leżakował najpierw w beczce wcześniej wykorzystanej do maturacji bourbonu a następnie został przelany do beczki po ciemnym, mocno aromatycznym piwie typu Stout.
Zapach: Czekoladowy i bogaty w akcenty kakao z lekką nutą żyta
Smak: Intensywnie kawowy z ciemną czekoladą. Kremowy karmel, wanilia z nutą pomarańczy i dojrzałej śliwki.
Finisz: Herbatniki czekoladowe, karmel i jałowiec