Gorzelnia West Cork jest wyjątkowa, ponieważ większość urządzeń do tworzenia zacieru, fermentacji i destylacji zostało wykonanych ręcznie przez załogę tam pracującą. Miało to na celu podniesienie wiedzy, kompetencji w zakresie tworzenia tam trunków, oraz zbudowanie w pracownikach nici przywiązania do jakości tworzonej tam whiskey.
West Cork Distillery (WCD) ma kilka znaczących sposobów pracy, które przyczyniają się do tworzenia najlepszej jakości alkoholi:
-
Każda whiskey jest trzykrotnie destylowana.
-
Słodowany jęczmień pochodzi z własnych upraw.
-
WCD tylko w połowie napełnia aparaty destylacyjne, aby umożliwić maksymalną interakcję miedzi z oparami alkoholowymi, co jest kluczowe dla produkcji wysokiej jakości tej irlandzkiej whiskey.
-
WCD jest najbardziej wysuniętą na południe destylarnią znajdującą się w Irlandii, zapewnia to unikalny mikroklimat mezotermiczny, z którego znany jest West Cork i który jest idealny do dojrzewania irlandzkiej whiskey.
Prezentowana edycja dojrzewa przez 12 lat w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie a naztępnie finiszowana jest w beczkach po hiszpańskim winie sherry.Jest to edycja limitowana!Zapach: Laska wanilii, Sherry i odrobina cierpkiej maliny.Smak: Rodzynki i daktyle, miejscami lekko orzechowe. Słodka mleczna czekolada.Finisz: Gęsty sok z czarnej porzeczki i karmel.