Destylarnia Glen Moray była pierwotnie browarem Elgin West Brewery, który został otwarty w 1830 roku, produkując lokalne piwa typu ale. Zachowane ręcznie pisane księgi wskazują, że pierwszy proces destylacyjny wykonano 13 września 1897 roku, używając lokalnego jęczmienia.
Od poczatku istnienia używane były beczki nie tylko po amerykańskim bourbonie ale i również po winach Chardonnay, sherry i porto co było niezwykle rzadką praktyką na tamte czasy. To tradycja, która trwa do dziś - whisky dojrzewa w magazynach na miejscu.
16-letnia whisky ze szkockiej, wspaniałej destylarni Glen Moray w rejonie Speyside, dojrzewająca w kombinacji beczek po bourbonie i Sherry.
Zapach: Toffi, słodka czekolada i cukier Demerara. Po chwili nuty jagód.
Smak: Gładki z wyczuwalnymi duszonymi jabłkami i kremem waniliowym.
Fninisz: Kremowy i rozgrzewający.