

Szkocka whisky single malt z wyspy Islay.
Alk. 43%.
Poj. 0,7 l.
Caol Ila – destylarnia whisky niedaleko Port Askaig, na szkockiej wyspie Islay. Założona w 1846 roku przez Hectora Hendersona. Ponieważ interes nie szedł za dobrze, w 1854 gorzelnia zmieniła właściciela. Przejął ją Norman Buchanan, właściciel Isle of Jura.
Caol Ila oznacza w języku galickim nazwę cieśniny Sound of Islay, która oddziela wyspę od Jury w jednym z najbardziej odległych i malowniczych części zachodniego wybrzeża Szkocji.
Caol Ila jest jedyną destylarnią na Islay, która jest skierowana na wschód, każdego poranka sześć destylatorów jako pierwszych czuje promienie wschodzącego słońca na ich miedzianej powierzchni.
Ta 18-letnia whisky jest najbardziej klasyczną z wersji Caol Ila w historii destylarni. Dojrzewa w beczkach po bourbonie typu hogshead.
Zapach: Kremowy i dymu z ogniska, mokrej wełny, wosku, ziół i trawy.
Smak: Bogaty z wyraźnymi nutami dębu, dymu, słodyczy, soli morskiej, torfu i słodu jęczmiennego.
Finisz: Długi. Ziołowy, dymny, torfowy i lekko kwaśny.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów