.

Tomatin 18YO 46% 0,7 l.


Szkocka whisky single malt (dest. Tomatin). 

Grupa aromatów: bogate i okrągłe. 

Alk. 46%. 

Poj. 0,7 l. 

1 Przedmiot
649,00 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 19,47 zł

Tomatin był w pewnym momencie największą destylarnią whisky w Szkocji, pod względem produkcji, wynoszącej 12 milionów litrów rocznie. Mimo to przez długi czas działał „pod ziemią”, ponieważ zdecydowana większość jego whisky trafiała do blendów w mieszankach Antiquary, Talisman, J&B, Chivas Regal czy Johnnie Walker. Początki produkcji whisky w Tomatin są trudne do określenia - formalna destylarnia, która działa dziś, powstała w 1897 roku, ale są powody, by sądzić, że produkcja whisky, choć nielegalna, była ważną częścią życia na tym obszarze od XVIII wieku. „Tomatin” oznacza „Wzgórze jałowca”, ponieważ drewno jałowca nie wydziela dymu podczas spalania. Za założenie gorzelni odpowiedzialni byli trzej mężczyźni: John MacDougall, John MacLeish i Alexander Allan. Tomatin znajduje się ponad 300 metrów nad poziomem morza na wschodnim krańcu gór Monadhliath, w pobliżu Alt na Frith – źródła miękkiej, górskiej wody. Odosobniona lokalizacja była idealna pod każdym względem, jedyne, czego nie mogła zaoferować, to siła robocza. Kiedy więc rozpoczęła się budowa gorzelni, architekt otrzymał polecenie zbudowania kilku domów dla pracowników firmy. Z biegiem lat liczba domów na miejscu zaczęła rosnąć, podobnie jak sama gorzelnia – dzisiaj jest ich 30 i wciąż są wykorzystywane. Ciężkie czasy nastały dla marki w latach 80, jednak wtedy Takara Shuzo połączył siły z szanowaną firmą handlową Okura i kupił gorzelnię, tworząc Tomatin Distillery Company Ltd. Tomatin był pierwszą szkocką destylarnią przejętą przez japońskich przedsiębiorców w historii.
 
Dojrzewa przez 18 lat w beczkach po bourobonie a finiszowana jest w beczkach po hiszpańskim sherry Oloroso.

Zapach:
słodki, sherry, nuty jabłka, cynamonu, wanilii i dymu.

Smak: słodki, miód, dąb, cytrusy, nuty ciemnej czekolady.
Finisz: długi, wytrawny z nutami pieprzu
 
Nagrody:
- Najlepsze Highland Single Malt 13-20 lat w 2014 roku na World Whisky Awards
- Najlepsze Highland Single Malt 13-20 lat w 2013 roku na World Whisky Awards
- Podwójne złoto w 2014 roku w San Francisco World Spirits Competition
- Złoto w 2011 roku w San Francisco World Spirits Competition
- Podwójne złoto w 2010 roku w San Francisco World Spirits Competition
- Srebrny w 2013 roku na IWSC
- Srebrny w 2012 roku na IWSC
1350
1 Przedmiot

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu
13 -18 lat

Specyficzne kody

Może ci się również spodobać

Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0