.

Springbank 10YO 46% 0,7 l


Szkocka whisky single malt z Campbeltown.

Alk. 46%.

Poj. 0,7l

1 Przedmiot
650,00 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 19,50 zł

Destylarnia Springbank – jeden z ostatnich ocalałych producentów Campbeltown single malts. Mieści się w południowej części półwyspu Kintyre w Szkocji i produkuje trzy różne typy szkockiej single malt whisky.

Springbank jest jedną z dwóch destylarni w Szkocji, która w jednym miejscu zajmuje się pełnym procesem wyrobu whisky, od słodowania jęczmienia do butelkowania gotowego wyrobu. Drugą jest destylarnia Kilchoman, która to również uprawia własny jęczmień. Zwłaszcza słodowanie jest coraz rzadziej wykonywanym procesem. Gorzelnia jest również jedną z najmniej aktywnych, jej destylatory pracują jedną trzecią czasu krócej niż w innych zakładach.

10-latek z gorzelni Springbank w Campbeltown
. Mieszanka destylatów z beczek po bourbonie i sherry.

Zapach:
Łagodne nuty dębiny, dym, dojrzałe owoce, oliwa z oliwek. Bogaty i nieco zwęglony. Gdzieś w tle cytrusy.

Smak: Słodki, intensywnie owocowy start, dalej wyczuwalne czarne oliwki i w końcu nadejście słonego dymu.

Finisz: Długi i dymny.

Dla smakoszy mniej dymnych whisky, destylarnia Springbank ma jeszcze w swoim portfolio Hazelburn (łagodniejszą, potrójnie destylowaną, bardziej kwiatową i owocową whisky), Kilkerran (również bardziej owocową i korzenną niż Springbank). Tym, którym jednak nuty dymne odpowiadają, polecamy również whisky Longrow, kolejną dymną pozycję gorzelni z Campbeltown.

1279
1 Przedmiot

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu
8 - 12 lat

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0