

12-letnia szkocka whisky single malt z regionu Speyside z destylarni w Aberlour.
Alk. 48%.
Poj. 0,7 l.
Destylarnia Aberlour założona została w 1879 roku przez Jamesa Fleminga - farmera, gorzelnika, dostawcę jęczmienia, wielkiego filantropa (wybudował m.in. ratusz oraz szpital miejski), człowieka bardzo religijnego o niezwykle dobrej reputacji. Sama nazwa "Aberlour" w języku gaelickim oznacza "ujście szczebioczącego strumienia" i dotyczy miejsca w którym potok Lour łączy się z rzeką Spey. Znajduje się w samym sercu regionu Speyside.
Destylarnia wykorzystuje beczki po bourbonie i po sherry. Te pierwsze dodają destylatom słodkiego smaku z nutami wanilii oraz miodu, baryłki po sherry natomiast sprawiają, że whisky ma pełniejszy smak z nutami czerwonych owoców i korzennym akcentem.
Zapach: Bogaty, z nutami fig, rodzynek i karmelu. Dalej rozgrzewający akcent jabłek i czekoladowych płatków kukurydzianych.
Smak: Zdecydowany, bogaty, owocowy i rozgrzewający. Nuty karmelu, cynamonu, gałki muszkatołowej i mnóstwo owoców.
Finisz: Długi, z nutami czekolady.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów