BenRiach 21YO Four-Cask Maturation Single Malt 46% 0.7l

2454

Nowy produkt

BenRiach 21YO Four-Cask Maturation Single Malt 46% 0.7l Powiększ

Szkocka whisky single malt z regionu Speyside (Longmorn).

Alk. 46%.

Poj. 0,7 l.

Więcej szczegółów

1 Przedmiot

Ostatnie egzemplarze!

715,00 zł

brutto

BenRiach to destylarnia położona w "Heart of Speyside", w północno-wschodniej części regionu Morayshire. Zakład zbudowany przez Johna Duffa w 1898 roku, BenRiach czerpie wodę ze źródeł 
Burnside położonych pod ziemią, głęboko pod destylarnią.
BenRiach rozpoczął produkcję whisky słodowej w 1898 roku, jednak już po 2 latach zakład padł ofiarą kryzysu gospodarczego w Szkocji.
W normalnych warunkach oznaczałoby to koniec destylarni, ponieważ budynki z pewnością zostałyby 
zburzone. Jednak obok BenRiach działała siostrzana gorzelnia Longmorn, która miała sporadyczne okresy produkcji podczas długiej przerwy BenRiacha. Wytwórcy whisky w Longmorn czerpali część słodowanego jęczmienia z istniejących zapasów BenRiacha i tylko to utrzymywało BenRiacha przy życiu w ciągu tych ciężkich dla gorzelnictwa lat. Następnie w 1965 roku, szkocka branża whisky wkroczyła w złotą erę i uruchomiono nowe destylarnie i ponownie otwarto te zamknięte w tym BenRiach. Produkcja rozpoczęła się natychmiast. 
W kwietniu 2004 roku destylaria została wykupiona przez The BenRiach Distillery Company Limited. Ta niezależna spółka pozwala destylarni eksperymentować z kilkoma ciekawymi rodzajami beczek i nadal produkuje whisky zarówno z torfowanego jak i nietorfowanego jęczmienia słodowego. BenRiach ukazuje swoją własną wyjątkowość dzięki szczególnym metodom i umiejętnościom ludzi, którzy wytwarzają whisky, stosowaniu najwyższej jakości składników i wysokiej jakości beczek. 

Doskonały Single Malt dojrzewający przez co najmniej 21 lat w czterech rodzajach beczek: po Bourbonie, tzw Virgin Oak (beczka nowa niewykorzystywana wcześniej do maturacji trunków), beczka po słodkim winie sherry Pedro Ximenez i beczka po czerwonym winie.
Whisky z tych czterech gatunków drewna łączy Master Blender, dzięki czemu trunek osiąga niezwykły charakter wanilii, czekolady i czerwonych owoców w typowym dla BenRiach stylu.

Nagrody: Srebrny medal w 2017 r. Na International Wine & Spirit Competition

Zapach: Dojrzałe owoce letnie, kandyzowana skórka pomarańczy, nuta anyżu.
Smak:
Miękka wanilia, cynamon, czerwone owoce, skórki cytrusowe, cukier jęczmienny, słodki jęczmień.
Finisz: Trwały, słodki.

Pojemność0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu19 - 25 lat

Napisz opinię

BenRiach 21YO Four-Cask Maturation Single Malt 46% 0.7l

BenRiach 21YO Four-Cask Maturation Single Malt 46% 0.7l


Szkocka whisky single malt z regionu Speyside (Longmorn).

Alk. 46%.

Poj. 0,7 l.
Akceptuję

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.