Douglas Laing to jeden z czołowych niezależnych pośredników na rynku whisky, blender, firma pod własną marką oferuje też rzadkie okazy single malts. Firma powstała w 1948 roku, założona przez Freda Douglasa Lainga i od trzech pokoleń zajmuje się skupowaniem whisky, zwykle new make lub starzonych kilka lat a odrzuconych przez dużych blenderów. Zajmują się zatem przechowywaniem whisky we własnych beczkach, często też ich zestawianiem i butelkują je w rozmaitych edycjach. Niedawno aktywa firmy zostały podzielone pomiędzy dwóch braci, więc oferta Laingów będzie się z pewnością rozrastać. Whisky oferowane przez Douglasa Lainga nie są filtrowane na zimno i butelkowane zwykle z mocą nie mniejszą niż 46%, choć nie jest to ścisła reguła. Oferta na przestrzeni lat liczy ponad sto pozycji. Współcześnie najlepiej znane są ich whisky blended i blended malt: Syndicate 58/6, Scallywag czy bardzo torfowa Big Peat, a także dwie serie ekskluzywnych whisky słodowych: Old Particular i Director’s Cut.
Edycja dojrzewa przez 24 lata w beczce o numerze DL12026 typu Hogshead po amerykańskim bourbonie. Nie jest fitrowana na zimno i nie zawiera żadnych dodatków kolorystycznych.
Destylacja: marzec 1993
Butelkowanie: sierpień 2017 r
Whisky limitowana do 262 butelek.
Zapach: Pomarańcze z nutami słodkiego miodu.
Smak: Wyczuwalne pomarańcze, słód i syrop klonowy. Pojawiają się również akcenty mango i sosny.
Finisz: Oleisty, waniliowy, słodzony imbir, soczysty ananas.