Balvenie pochodzi z Dufftown w regionie Speyside i jest młodszą siostrą destylarni Gelnfiddich. Założył ją William Grant, a pierwsza destylacja odbyła się 1 maja 1893. Dzisiaj Balvenie jest jedną z kilku ostatnich destylarni, które cały czas słodują jęczmień samodzielnie. Oczywiście nie oznacza to, że dodatkowy słód nie jest zamawiany z zewnątrz (możliwości przerobowe słodowni przy destylarni są ograniczone), ale zawsze dobrze jest wiedzieć, że istnieją jeszcze destylarnie, które nie chcą pozwolić odejść tradycyjnym metodom produkcji w niepamięć.
Edycja wydana w 2014 roku dojrzewająca w mieszance tradycyjnych beczek dębowych po bourbonie i po długo starzonych winach Sherry wybranych osobiście przez Davida Stewarta - Mistrza Destylacji destylarni.
Zapach: Okrągły i złożony z delikatnym aromatem miodu kwiatowego. Orzechowy i tłusty z dodatkiem ziela angielskiego.
Smak: Rozgrzewający i bogaty. Pojawia się słodki miód, wanilia, nuta liści cygar z orzechowym Sherry i lekką nutą dymu lub słodkiego torfu.
Finisz: Długi i miodowy, subtelnie zanikający z kwiatowymi i owocowymi nutami.
Nagrody:
- Najlepszy Speyside Malt w 2013 r. Na World Whisky Awards.