Glenfarclas to destylarnia w regionie Highlands, która od 1865 roku jest prowadzona przez jedną rodzinę - 6 pokoleń znakomitych gorzelników i pasjonatów whisky. Dziś nadal jest destylarnią rodzinną, jako jedna z niewielu w Szkocji. Misją rodziny jest produkcja najlepszej whisky w stylu Speyside, z dużym wpływem beczek po Sherry.
Gorzelnia pierwszą licencję otrzymała w 1836, gdy właścicielem był Robert Hay. W 1865 została kupiona przez Johna Granta, którego potomkowie do teraz zarządzają zakładem czyniąc go prawdziwie niezależnym.
Wydajność gorzelni wynosi ok. 90 000 litrów końcowego produktu rocznie. W normalnym cyklu cztery kadzie są używane, dwie zaś trzymane jako rezerwowe.
Szkocka whisky single malt 21 YO pochodząca z regionu Speyside z destylarni w Ballindalloch. Dojrzewająca w beczce po sherry.
Zapach: Sherry, prażone migdały, dojrzałe owoce, a także dymny akcent .
Smak: Słodkie ciemnne owoce, dojrzały i pełny. Wyczuwalne tanniny.
Finisz: Gęsty i długi, mocny, kawa.