Destylarnia Auchentoshan leży na północny zachód od Glasgow na przedmieściach Clydebank w hrabstwie Dumbartonshire w Szkocji. Założona w roku 1817 przez Johna Bullocha, (licencje uzyskała w 1823 roku) początkowo nosiła nazwę Duntocher Distillery. Dopiero w roku 1970 po przejęciu zakładu przez nowego właściciela Eddiego Cairnsa zaczęła odnosić sukcesy rynkowe, jako pierwszy single malt z regionu Lowlands. W 1984 roku Auchentoshan zakupiła firma Stanley P. Morrison Co., później przekształcona w Morrison Bowmore Distillery. Auchentoshan jest pierwszym butelkowanym single maltem z regionu Lowlands.
Obecnie whisky tam produkowana jest poddawana potrójnej destylacji – jako jedyna stosująca tę metodę. Dzięki temu whisky staje się bardzo delikatna i pełna kwiatowych aromatów. Ponieważ klimat w Lowlands jest o wiele łagodniejszy niż w pozostałej części Szkocji, whisky tam produkowane potrzebują mniej czasu, aby w pełni dojrzeć. Na łagodny charakter whisky wpływa to, że Auchentoshan nie używa torfu do suszenia słodu.
Edycja The Bartender's Malt została stworzony przez New Malt Order, grupę 12 barmanów z całego świata. Destylaty pochodzą z 5 różnych dekad i leżakowały w różnych dębowych beczkach, w tym w beczkach z dębu amerykańskiego, europejskiego, po sherry, w beczkach po czerwonym winie i z dębu niemieckiego.
Jest to limitowana edycja, która jest naprawdę „Distilled Different by Auchentoshan”.
Zapach: Nuty suszonych moreli, mleka, czekolady, miodu, mlecznej czekolady, zielonych liści tytoniu.
Smak: Aksamitny, kwiat wiśni, nuty brioszki, imbiru, przypraw.
Finisz: Długotrwały, ostry.